NAV en tragedie

Dessverre er det en god del mennesker fra byggenæringen som nå får møte NAV for første gang. De tilbakemeldinger vi får fra disse møtene er stort sett deprimerende. Det er sikkert mange dyktige mennesker i NAV-systemet som gjør så best de kan. Men hele systemet virker rotete - og det synes å være total mangel på lederskap. Dessverre er det også en del mennesker i denne etaten som ikke forstår seg på alminnelig folkeskikk og menneskekunnskap.

Disse menneskene burde enten vært omskolert eller luket ut av systemet. Treffer en arbeidsledig eller en person som er sykemeldt og som egentlig trenger støtte og omsorg, på en slik saksbehandler, blir man i alle fall ikke bedre til sinns. Mange mennesker får store kvaler når man møter slike saksbehandlere - og er man ikke syk fra før så kan man lett bli det.

Hele NAV skal nå gjennomgås. Vi tror ikke på noe flikking her og der kan rette opp fadesene. Vi tror at det trengs en generalopprydding - og de lederne som ikke har fungert må få nye oppgaver. Eller så må de rett og slett få "sparken". Er det også medarbeidere som ikke har evne til å hjelpe folk - så må de vekk. Selvsagt må også politikerne ta sin del av skylden. Det er laget lover og regler som kan tolkes veldig ulikt. En del NAV-ansatte tolker i alle fall reglene på en verst mulig tenkelig måte i forhold til klientene.

Det at folk nå tvinges til å gå på sosialkontoret for å få hjelp til livsopphold på grunn av at det ikke er kapasitet til å behandle sakene på NAV, er rett og slett skammelig. Vi leste om et tilfelle der en person måtte si opp sin BSU-konto med det som følge at vedkommende fikk 10 000 kroner i ekstraskatt i tillegg til at han ødela mulighetene en BSU-konto gir. Man får nemlig ikke starte på nytt igjen når en slik ordning er brutt. Det å tolke reglene slik viser i alle fall at det ikke er noe sunt bondevekk tilbake i NAV-systemet.

Den situasjonen med økt ledighet kommer ikke som noen stor overraskelse - og det burde være tid til å forberede denne situasjonen. Penger er det nok av. Problemet er at det kanskje er for mange "kokker" i systemet. Da blir det også mye søl.