Ber regjeringen trekke yrkesforbudslov

Unio-leder Anders Folkestad krever at regjeringen trekker tilbake lovforslaget som åpner for at arbeidsgivere kan hindre ansatte i å bytte jobb.

- Lovforslaget som nå ligger på bordet er kort og godt fiendtlig innstilt til arbeidstakere.
Hvis de rødgrønne lar dette forslaget gå igjennom, vil det være et stort skritt tilbake i kampen for et fritt jobbmarked, sier Unio-leder Anders Folkestad til Dagsavisen.

Fredag skrev Dagsavisen at regjeringen vurderer et lovforslag om ikkerekrutteringsavtaler som åpner for at bedrifter fritt kan inngå avtaler om å ikke ansette hverandres arbeidstakere, og på den måten effektivt hindre at ansatte kan skifte jobb.

Jussprofessor og ekspert i arbeidsrett, Henning Jakhelln ved Universitetet i Oslo, mener en slik ordning vil være et komplott mot arbeidstakere, som ikke vil ha annet valg enn å bli værende i bedriften eller gå arbeidsledig.

- Vi ønsker et totalforbud mot slike avtaler i Norge, og vil ta fornyet kontakt med Arbeids- og inkluderingsdepartementet for å forsterke Unios synspunkter i saken. Jeg synes ikke lovforslaget på noen måte klargjør hvorfor det er behov for ikkerekrutteringsavtaler, sier Folkestad.