En omkom i dyster brannhelg

En mann omkom og mange ble husløse i en rekke branner i helgen. I Stavanger har politiet mistanke om at en brann som rammet fire hus natt til søndag, ble påsatt.

Tragedien rammet Mo i Rana i Nordland tungt lørdag kveld, da en person ble funnet omkommet av brannmannskapene som rykket ut etter melding om brann i en bolig i Grubhei. Huset var ikke overtent, men fullt av røyk da brannmannskapene tok seg inn i boligen.

- Det ble gjort gjenopplivingsforsøk, men livet sto ikke til å redde, sier operasjonsleder Roald Kjønnås i Helgeland politidistrikt. Den omkomne er en mann i slutten av 50-årene, ifølge politiet.

Pågrepet
I Stavanger fikk brannvesenet det travelt da det ble meldt om brann i fire hus sent natt til søndag. Politiet tror brannen har startet i et hus i Austbøkroken i Hundvåg og derfra spredt seg videre til tre andre. Ingen kom til skade i brannen. En mann i 20-årene er pågrepet og siktet for skadeverk på husene, sier politiadvokat Øyvind Haukland i Rogaland politidistrikt til NTB.

Haukland sier siktelsen er foreløpig og kan bli endret. Den pågrepne satt søndag ettermiddag i avhør hos politiet.

Beboere i området har opplevd flere branner i søppelspann og konteinere. I mai i fjor ble deler av en tomannsbolig i Austbøveien, ikke langt fra Austbøkroken, totalskadd i brann. Sju personer klarte å redde seg ut, skriver Aftenbladet.no
Ifølge Haukland vil den pågrepne mannen bli sjekket opp mot flere av disse branntilløpene.

Alle seks reddet
På Strømmen i Akershus ble enn familie på seks reddet ut da det brøt ut brann i en enebolig natt til søndag. Alle seks sto ute i kulda og hutret da brannmannskapene kom. Ingen kom til skade, men huset sto ikke til å redde.

Også på Glesvær på Sotra kom beboerne seg i sikkerhet da røykvarslerne i boligen deres gikk lørdag kveld. Tobarnsfamilien som bodde der, hadde besøk av to barn da brannen brøt ut. De fire barna ble reddet ut på en terrasse, mens familiefaren forsøkte å slukke. Det lyktes ikke. Det eldre trehuset var overtent da brannvesenet kom til stedet, og brannfolkene måtte konsentrere seg om å hindre at brannen spredte seg.

Også de store byene
Også i Oslo og Trondheim brant det i helgen, men ingen personer kom til skade.
I hovedstaden brant et forretningslokale på Manglerud ned til grunnen natt til lørdag.

I Trondheim fikk brannvesenet rakst kontroll over en potensielt farlig situasjon da det lørdag morgen ble varslet om brann i en boligblokk på Selsbakk. Brannen brøt ut i en leilighet i en oppgang der det var registret 18 beboere. To av dem måtte til lege på grunn av mistanke om røykskader.

Nordland ble rammet av to branner i helgen. Søndag formiddag måtte to ektepar evakueres da det brøt ut brann i en tomannsbolig i Skivika utenfor Bodø.
På Storjord i Beiarn i Nordland brant en butikk ned til grunnen natt til søndag. Heller ikke i denne brannen kom noen personer til skade.

Reddet 1.000 smågriser
På Nes i Tysvær kommune i Rogaland kunne det gått langt verre søndag formiddag da det begynte å brenne i et grisefjøs. Brannvesenet rykket ut, men bonden greide i mellomtiden selv å få kontroll over brannen.

- Noen grisunger måtte avlives på grunn av skader, men bonden kan med sin snarrådighet ha reddet så mange som 1.000 smågriser, sier operasjonsleder Trond Friberg i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NTB.