Bedrifter må betale tilbake Enova-støtte

Tidligere olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) ga lovstridig statsstøtte til mange bedrifter via Enova. Nå må bedriftene betale tilbake, krever Eftas overvåkingsorgan ESA.

alt står nærmere 60 bedrifter i fare for å måtte tilbakebetale mesteparten av støtten de har fått over flere år fra Enova fordi Olje- og energidepartementet gjorde en stygg blunder i 2002.

Departementet ga statsstøtte til de aktuelle bedriftene uten å notifisere ordningen gjennom Eftas overvåkingsorgan ESA.

Dermed tok statsråd Steensnæs en risiko som nå har vist seg å være for stor. Til tross for at det er gått mange år siden støtten ble innvilget, er det ingen vei tilbake. Bedriftene må betale tilbake.

- Skulle gjerne sett
- Vi skulle gjerne sett at det som skjedde ikke hadde skjedd, sier statssekretær Robin Kåss (AP) i OED til NTB.
Han sier det er ikke er noen vei forbi: Bedrifter som har fått slik lovstridig statsstøtte er pålagt å betale tilbake, og staten som har gitt støtte på lovstridig grunnlag, er pålagt å kreve støtten tilbakebetalt.
Bedriftene fortviler: Når det offentlige først opererer med støttetiltak, må man kunne forvente at staten har sine juridiske sysaker i orden, mener mange av dem.

- Noe annet er helt urimelig, sier Nobio-leder Cato Kjølstad til Teknisk Ukeblad, i en fyldig sak om OED-blunderen.

Handlet feil
Regjeringen Bondevik II handlet feil da den vedtok prinsippene for økonomisk støtte gjennom Enovas Energifond, mente ESA.

I 2006 forlangte derfor overvåkingsorganet at Enova gjennomgikk samtlige støttetildelinger som statsforetaket hadde foretatt siden oppstarten i 2002 fram til mai 2006.
I tre år har Enova og OED jobbet med å avklare hvor mange bedrifter som har fått Enova-støtte i strid med EUs konkurranseregler.

Klager på krav
Nå er det klart at 58 bedrifter må betale tilbake støtten de fikk mellom 2002 og 2006. 24 av bedriftene har så langt klaget kravet om tilbakebetaling inn for OED, og antallet kan øke.

I 2003 fikk Norsk Pellets 2 millioner kroner i støtte for å bygge om en pelletsfabrikk i Eidskog kommune. Like før jul fikk pelletsprodusenten krav om å tilbakebetale hele støttebeløpet med renter, totalt 2,6 millioner kroner.
- Det beløpet verken kan eller vil vi betale, sier Rune Brusletto, daglig leder i Norsk Pellets eierselskap, Arbaflame AS.

Frykter konkurs
Flere av medlemmene til Norsk bioenergiforening (Nobio) har fått krav om å betale tilbake støtte.
- Det verste er om dette ender med at en eller flere bedrifter går konkurs. Våre bedrifter jobber for å øke andelen fornybar energi, og pelletsproduksjonen i Norge er sårbar, sier Nobio-leder Cato Kjølstad.

Korrespondansen mellom ESA og energimyndighetene er unntatt offentlighet. Listen over hvilke bedrifter som må betale tilbake støtte er derfor ikke kjent.

Statssekretær Robin Kåss sier til NTB at staten har muligheten til å gi en kompensasjon på inntil 200.000 euro til bedriftene som nå må betale tilbake.