- Det er nå det gjelder

Styreleder Ove Lunde i Norsk Utleieforening oppfordrer medlemmene til å se mulighetene og ikke begrensningene i dagens marked. (Se video)

- Vi er nå midt inne i en finanskrise og dette preger selvsagt alle. Men vi i utleiebransjen er en del av byggenæringen hvor fallet i aktiviteten er litt dempet. I nedgangsider er det mange som velger å leie fremfor å kjøpe selv. Det er selvsagt bra for oss, sier Lunde.

Han åpnet årets utgave av Utleiekonferansen på Gardermoen. Det er fjerde gangen konferansen arrangeres og deltakelsen er god.

Optimister
Lunde spurte salen om markedet egentlig er så helsvart. Han viste til mange positive signaler og gode muligheter.

En undersøkelse Norske Utleieforening kjørte i januar 2009 viser flere spennende tall. Undersøkelsen er gjennomført blant foreningens medlemmer, og burde gi et godt signal på hvordan det nå står til i denne delen av bransjen.
Medlemsbedriftene i Utleieforeningen har en omsetning på over tre milliarder kroner. De siste årene har de hatt en årlig på vekst på rundt 20 prosent. Denne veksten har fortsatt langt inn i 2008.

På spørsmål om aktivitetsnivå siste halvår i 2008 mot samme periode i 2007 svarte 80 prosent at de har hatt høyere eller like stor aktivitet.

På spørsmål om aktiviteten i dag mot samme i nivå i fjor svarer halvparten at aktiviteten er høyere og halvparten sier aktiviteten er lavere.

Når det gjelder forventninger for 2009 spriker svarene en del. 40 prosent forventer lavere aktivitet. Halvparten forventer større aktivitet. De fleste forventer lavere investeringer enn i fjor.

Hele 50 prosent av de spurte sier at de skal åpne nye avdelinger i år. Den andre halvparten sier antall avdelinger skal være uendret.
33 prosent sier de skal ansette flere, 33 prosent skal ha uendret stab.

Roste BNL
Under åpningstalen kom Lunde med ros til måten BNL og Ketil Lyng har opptrådt i finanskrisen, og salen svarte med stor applaus.

- Det er nå viktig å spille sammen. BNL har her spilt en stor og viktig rolle, uttalte Lunde.

Han oppfordret salen til nå å begynne å forberede seg til en opptur.

- Vi må bruke tid og ressurser på forbedringer slik at utleieproduktene blir enda bedre. Når oppturen kommer, må vi være klare for ny vekst. Husk alt som går ned - skal opp igjen, avsluttet Lunde.