Lite gull i gullkortet

Dagen etter at regjeringen presenterte sin andre kredittpakke, hadde Norge fortsatt Europas høyeste pengemarkedsrente og desidert største forskjell mellom sentralbankens rente og markedets.

Tre måneder NIBOR lå på 3,72 prosent, hele 122 punkter over styringsrenten. Forskjellen i Sverige var på 46 punkter og i eurosonen null.

- Den viktigste årsaken til at norske banker fortsatt må betale så mye for sine innlån, er at ingen venter noen store kutt i styringsrenten i tiden fremover, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til NTB.

På spørsmål om kredittpakkene ikke hjelper, sier Andreassen at den første pakken ikke er noe gullkort for bankene slik finansminister Kristin Halvorsen (SV) fremstilte det.

- For mange banker er kanskje den beste løsningen rett og slett å ikke bruke det såkalte gullkortet, sier han.

Ved utgangen av januar hadde bankene benyttet seg av 76 milliarder kroner av et tilbud på hele 350 milliarder i den første bankpakken.

- Det skyldes at byttet mellom statspapirer og bankenes boligobligasjoner ikke er gratis. Norges Bank tar en premie som ikke er beskjeden, og resultatet blir til sjuende og sist at vi blir liggende på rentetoppen i Europa med svak pengeflyt i markedet, sier Andreassen.