Tror inkasso-toppen er nådd

Til tross for finanskrise med flere konkurser og større arbeidsledighet, tror et av landets største inkassobyråer at det nå blir en utflating av inkassosaker.

- Vi tror toppen er nådd. De kraftige rentenedsettelsene vil føre til at mange som slet med å betale regningene i 2008 snart vil få hodet over vannet, sier direktør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital.

Ingenting påvirker folks privatøkonomi som store endringer i renten, mener han. For mange familier dreier det seg om flere tusenlapper i måneden.

- 2009 blir et godt år for flesteparten av oss. Moderat lønnsvekst, lav prisstigning og lav rente er gode nyheter for nordmenn flest.

Han tror likevel det vil ta flere måneder før en del av dem som nå sliter vil komme seg helt ut av betalingsproblemene.

Billigere strøm

Utviklingen i strømmarkedet bidrar også i positiv retning.

- Strømprisene er langt lavere enn ventet i vinter, og drivstoffprisene har også falt..

Strøm, bensin og diesel utgjør flere tusen kroner i månedlige utgifter for en gjennomsnittsfamilie.

- Når prisene faller med over 20 prosent, slik vi har opplevd i det siste, betyr det mye for folks privatøkonomi, sier direktøren i Aktiv Kapital.

Mister jobber

Men utsiktene er ikke like lyse for alle.

- Mange vil miste jobben i 2009 og må klare seg på en ledighetstrygd som er mye lavere enn inntekten. Langt fra alle har en buffer i banken. De bruker opp lønnen hver måned, og da må de endre livsstil for at det ikke skal gå helt galt.

Aktiv Kapital råder folk som kommer i en slik situasjon å gå kritisk gjennom alle utgifter.

- Det gjelder store og små utgifter som man kanskje ikke legger merke til i det daglige. Men det er også lurt å gå gjennom forsikringer, bankavtaler, strømavtaler og abonnementer for å spare penger, sier Rolf Wilhelmsen.