Kredittpakken godt mottatt

Bankledere og bankansatte sier seg villige til å være med på en dugnad sammen med staten for å sikre norsk økonomi. Opposisjonen i Stortinget er stort sett fornøyd.

Reaksjonene på kredittpakken som regjeringen presenterte søndag er positiv, men preget av litt usikkerhet fordi den nærmere utformingen av tiltakene mangler. Noen tviler på om bankene virkelig vil bruke midlene som ligger i nyskapningen Statens finansfond.

100 milliarder
Regjeringen foreslår å etablere to nye fond med en samlet kapital på 100 milliarder kroner for å stabilisere finansmarkedet. De to fondene, som skal forvalte 50 milliarder kroner hver, skal gjøre det lettere for bedrifter og husholdninger å få lån samtidig som finansmarkedet stabiliseres.

Statens obligasjonsfond (SOF) blir navnet på det ene fondet. Det skal forvaltes av Folketrygdfondet. Det andre fondet er en nyskapning som kalles Statens finansfond. Dette blir en selvstendig juridisk enhet med eget styre og egne ansatte.

- De to fondene skal gjøre det lettere for bedrifter å få tilgang til lån og bidra til å stabilisere finansmarkedet, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da han presenterte tiltakene.

- Dette er viktig for å få i gang gode næringslivsprosjekter, slik at vi opprettholder og skaper arbeidsplasser, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Lønnsfrys
Regjeringen setter begrensninger i lønn og bonus for lederne i de bankene som benytter seg av ordningen.

- Når vi stiller opp med fellesskapets ressurser, er det nødvendig at vi også stiller krav til moderasjon fra dem som benytter ordningene, sier finansministeren.
Fram til 31. desember 2010 skal lønninger og øvrige ytelser til ledende ansatte ikke økes. Det fastsettes også begrensninger i opptjening av bonuser og mottakelse av aksjer på gunstige vilkår.

Villig til dugnad
Banknæringen sier seg godt fornøyd med pakken. NHO mener bankpakken er stor og god nok til å få den norske finansskuten på rett kjøl.

Administrerende direktør Finn Bergesen jr. i NHO sier at kredittpakken trolig er stor og god nok til å normalisere kredittmarkedet.

- Bankene er villige til å være med på en dugnad sammen med staten for å sikre norsk økonomi, sier administrerende direktør Arne Skauge i Finansnæringens Hovedorganisasjon. Han får støtte av lederen i Finansforbundet Jorunn Berland.
- Regjeringens forslag bør gjøre det mulig for mange banker å si ja til statlige kapitaltilskudd, sier Skauge.

Fornøyde politikere
Forslagene blir også godt mottatt av opposisjonen i Stortinget, selv om både Høyre og Fremskrittspartiet savner forslag om skattelettelser for bedriftene.
- Omfanget på 100 milliarder virker rimelig, sier Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein.

- Pakken kommer en måned for sent, men regjeringen tar nå et helt nødvendig grep for at kredittmarkedene igjen skal fungere, sier Høyres leder Erna Solberg.
Venstres leder Lars Sponheim synes kredittpakken har mye for seg, men er usikker på om bankene virkelig vil bruke midlene som ligger i Statens finansfond.
Kristelig Folkepartis talsmann, Knut Arild Hareide, håper at regjeringen vil lytte til forslag fra opposisjonen dersom det kommer fornuftige forslag om forbedringer