Fagforbund trosser krisen og krever mer lønn

Til tross for finanskrisen vil mange fagforbund kreve mer lønn også i 2009.

- De arbeidsgiverne som tror dette blir et nulloppgjør, har forregnet seg, sier Transportarbeiderforbundets leder Per Østvold til Dagbladet.

Avisa har snakket med en rekke fagforbundsledere, og konkluderer med at mange er uenige med YS-leder Tor Eugen Kvalheim, som har åpnet for et oppgjør uten reallønnsvekst.

Jan Davidsen i Fagforbundet oppfordrer til nøktern lønnskamp, men kan ikke love at han vil nøye seg tillegget på 4,7 prosent for 2009 som ble avtalt i fjor.

- Vi venter ikke store ytterligere lønnstillegg i år, men vil vurdere dette blant annet i forhold til oppgjøret i privat sektor, opplyser Davidsen.

Unio-leder Anders Folkestad tror ikke på noe gullkantet oppgjør i år. Men han lover at hans forbund ikke vil nøye seg med å gå i null.

- Vi skal forhandle. Det jeg kan si sikkert, er at det ikke blir noe nulloppgjør, og pensjon blir toppsak, sier Folkestad.

Fellesforbundets leder Arve Bakke er imidlertid mer åpen for å vise moderasjon i lønnsoppgjøret.

- Med tanke på den internasjonale finanskrisen og den vanskelige situasjonen som norsk konkurranseutsatt næringsliv er inne i, så kan jeg ikke se for meg at årets mellomoppgjør blir noe annet enn et moderat oppgjør.