Næring og opposisjon fornøyd med nye tiltak

Både opposisjonen på Stortinget og næringene som blir berørt, er fornøyd med at de rødgrønne partiene på Stortinget utvider regjeringens krisepakke.

Regjeringspartiene øker avskrivningssatsene for investeringer i maskiner fra 20 til 30 prosent. Taket for tilbakeføring av underskudd økes fra 5 til 20 millioner kroner. Dagpengeordningen under permisjon utvides til et helt år, regjeringens forslag var på 42 uker. Det blir også en egen garantiordning for førsteomsetning av fisk på 525 millioner kroner. Regjeringens forslag var 320 millioner kroner.

- Treffsikker pakke

- Regjeringen har lagt fram en svært omfattende, målrettet og treffsikker pakke. Hensikten er å trygge arbeidsplasser og motvirke permitteringer og arbeidsplasser som et resultat av den internasjonale finanskrisen. Vi foreslår noen endringer og tilpasninger på disse fire punktene, sa Aps finanspolitiske talsmann Reidar Sandal under de rødgrønnes presentasjon av tiltakene fredag formiddag.

Finanskomiteen skal avgi innstilling i saken 10. februar. Den blir vedtatt i Stortinget fredag 13. februar.

Fornøyd opposisjonOpposisjonen vil støtte alle forslagene, men mener at de rødgrønne på noen områder kunne ha gått enda noen skritt videre.
- Dette er en innrømmelse av at de forslagene regjeringen først la fram var altfor dårlig. Samtidig er det en seier for opposisjonen at de nå strekker seg lenger i forhold til bedriftene, men fortsatt er det behov for forbedringer, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, til NTB.

Høyre kommer til å foreslå endringer på om lag fem milliarder kroner utover det regjeringen har foreslått. Sanner sier at det kommer særlig til å være forslag om skattelettelse for bedrifter og for folk med vanlige lønnsinntekter.

Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann, Øyvind Korsberg, mener at de rødgrønne har kommet Frp i møte på flere områder.

- Regjeringspartiene har innsett at de ikke kunne bli stående alene om å nekte industrien avgiftslettelser når både LO og NHO hadde felles krav om det, sier han.

- Forslagene viser at regjeringen lytter både til næringsliv, fagbevegelse og det opposisjonen har sagt, sier KrFs fungerende næringspolitiske talsmann, Knut Arild Hareide.

Han ønsker seg imidlertid enda mer til fiskerinæringen og er skuffet over at landbruk er uteglemt.

- Når vi ser at landbruk er uteglemt kan man lure på hvor Sp har vært i disse forhandlingene eller om de bare har vært opptatt av blasfemi de siste ukene, sier han.

- I riktig retning

De rødgrønne får ros både av industrien og fiskerinæringen.

- Endringene for industrien er Norsk Industris høyst prioriterte forslag til justeringer. Dette har vi jobbet for hver dag siden pakken ble lansert, sier adm. direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

Adm. direktør i NHO, Finn Bergesen jr., sier at endringsforslagene er tre skritt i riktig retning. Han legger imidlertid til at skrittene burde ha vært betydelig lengre.

Norges Fiskarlag sier at fiskerinæringen langt på vei er kommet i møte når garantirammen økes.

Assisterende direktør i Norges Råfisklag, Svein Ove Haugland, sier til NTB at økningen i garantirammen kan være den oljen som får fiskerinæringen til å holde hjulene i gang.