Lys i tunnelen

Stadig flere aktører i byggenæringen ser nå lyset i tunnelen. Redaktøren var torsdag på den store Byggebørsen i Trondheim som samlet 320 aktører fra bygg, anlegg og eiendom i Trondheim og omeng. Det var et meget rikholdig program, og foredragene bar bud om at det nå går mot bedre tider. Regjeringens mange pakker er selvsagt viktig, men det viktigste er at folk flest - og at næringslivet - får optimismen og fremtidstroen tilbake. Kommer bankene til hektene igjen er det håp.

Det som har skjedd det siste året, har likevel satt kraftige spor i folk. Vi tror derfor at det nå vil gå en stund før at alt går til himmels igjen.

Men det er mye opp til bankene å styre den utviklingen. Får vi samme frislepp av penger som i har hatt noen år nå, kan mye gå av hengslene igjen. Derfor er det overmåte viktig at godt gammeldags bankhåndverk nå får prege bankenes virksomhet fremover i motsetning til det vi har sett i noen banker de siste årene. Når vi ser på en del av de tilbudene som er kommet fra banksektoren, kan man spørre om noen har hentet ideer i spillecasinoene i Las Vegas.

Nå har mange brent seg kraftig - og vi får håpe at dette sitter i en stund.

Tilbake til Byggebørsen. I løpet av dagen ble det fra foredragsholderne listet opp en rekke store og små prosjekter som tyder på at byggenæringen i Trøndelag har noen gode år foran seg.

Det å samle så mange foredragsholdere som det man gjorde på dette arrangementet både fra privat og offentlig virksomhet, gjør at man får en utrolig oversikt over hva som er på gang av prosjekter. Totalt snakker vi om prosjekter til mange titalls milliarder kroner bare i Trondheims-området de neste årene. Det er prosjekter i alle mulige kategorier og størrelser. Dersom noen gikk ut av dørene etter dette møtet og som fortsatt er pessimist, er det kanskje på tide å skifte yrke. Mulighetene er store – og vi er ikke i tvil om at vi kommer til å se mye innovasjon i denne regionen i årene fremover. Vi snakker også om en betydelig sysselsettingseffekt - og det er ikke tvil om at prosjektene vil gjøre at Trøndelag blir et bedre sted å bo og leve.

Vi anbefaler også andre distrikter i Norge til å følge opp med tilsvarende møter. På bygg.no vil vi komme med en nærmere oversikt over de største prosjektene som ble presentert.