Rentekutt må følges opp med økt egenkapital

Norges Bank senket onsdag styringsrenten til 2,5 prosentpoeng. De store bankenes sjeføkonomer mener ytterligere kutt er nødvendig, men sentralbanksjef Svein Gjedrem varsler at det ikke vil skje med det første.

 I mellomtiden venter banknæringen og norske bedrifter spent på innholdet i regjeringens bebudede bankpakke.

- Det er viktig at styringsrenten er redusert, men normale forhold i banknæringen vil ikke komme før bankenes egenkapital er styrket, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til NTB. Han håper dragkampen mellom regjeringen og banknæringen om vilkårene for å styrke egenkapitalen snart blir avklart.

- Det må være mulig å bli enige om en ordning der statens penger ikke gir politikerne større innflytelse over bankene, men sikrer at det ikke utbetales store utbytter til eierne før skattebetalernes penger får sin avkastning, sier sjeføkonomen.

Billigere boliglån
Kort etter at Norges Bank kom med sitt rentekutt varslet en rekke banker at de senker utlånsrentene tilsvarende. Fortsatt ligger pengemarkedsrenten et drøyt prosentpoeng over forventet styringsrente, men forskjellen er mindre enn på lenge.

Både professor Steinar Holden ved Økonomisk Institutt og SSB-sjefen Øystein Olsen sier til NTB at nordmenn med sikker jobb og høy gjeld får en vesentlig økning i sin realdisponible inntekt i 2009.

De mener rentesenkningen og lønnsoppgjøret vil styrke privatøkonomien vesentlig for alle unntatt dem som mister jobben på grunn av nedgangskonjunkturene.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen sier det er de bedrifter og privatpersoner som allerede har lånt mye som nå får fordeler. Det er verre for bedrifter som skal gjennomføre investeringer som bankene mener det knytter seg risiko til, sier han.

Mot normalt i pengemarkedet
Andreassen mener forholdene i pengemarkedet nærmer seg det normale. Forskjellen mellom pengemarkedsrenten og forventet styringsrente er i overkant av ett prosentpoeng.

- Det er på linje med England, men noe større sprik enn hva vi ser i eurosonen og USA, sier Andreassen.

Han mener normaliseringen av kredittmarkedet vil ta tid. Det skyldes ikke bare bankenes frykt for egenkapitalen, men også det faktum at norske bedrifter de siste årene har lånefinansiert en betydelig investeringsvirksomhet.
- Det er riktig at bankene er mer tilbakeholdne med lån, men etterspørselen har sunket også i næringslivet, simpelthen fordi bedriftene ikke ser de store mulighetene for å ekspandere under dagens konjunktursituasjon, sier Andreassen.

Seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR mener bankpakken blir viktig for den videre utviklingen i kredittmarkedet, mens sjeføkonom Steinar Juel i Nordea frykter den internasjonale økonomiske situasjonen vil gjøre det nødvendig med ytterligere rentekutt i Norge ganske snart.

Han tror på en reduksjon på 0,75 prosent i mars og 0,50 prosent i mai.