Forskningsrapporter på bygg.no

Etter å ha jobbet et langt liv i norsk presse, har det alltid forundret meg over at det er så vanskelig å få tilgang på forskningsrapporter. Samfunnet og næringslivet har gjennom årtier brukt enorme ressurser på å drive forskning. Men ofte blir forskningsresultatene gjemt i nedstøvede permer. Når resultatene er gjemt, blir de også glemt. Da brukes nye penger for å finne opp kruttet på nytt.

Det har også forundret meg at alle hevder at det er så lite FoU-virksomhet i byggenæringen. Etter vårt syn har det skjedd en revolusjon innen byggenæringen gjennom de siste 30 årene.

Problemet er vel at byggenæringens utøvere ikke har slått på stortromma på samme måte som andre yrkesutøvere. Det betyr at byggenæringen har tapt enorme andeler i det samfunnet bevilger til forskning.

I den siste tiden har det gått en interessant serie på NRK TV om oljehistorien i Norge. Der har også norske entreprenører og norsk byggenæring stått sentralt - ikke minst gjennom konstruksjon og bygging av de store betongkonstruksjonene. Dette er konstruksjoner som rager som noen av verdens mest utfordrende og krevende prosjekter.

Bakgrunnen for at vi lykkes var vår historie fra vannkraft - og havneutbyggingen. Men det har heller aldri vært mulig å bygge noe slikt uten en sterk forankring i FoU-virksomhet. Men denne kunnskapen har man også tatt med seg i den øvrige bygge- og anleggsvirksomheten.

Byggekostprogrammet kan være det som snur utviklingen og som kan bidra til at det blir mer oppmerksomhet på FoU og resultatene.

Det prosjektet vi har arbeidet med i Byggeindustrien er nå sjøsatt - vi håper at dette prosjektet kan bidra til å åpne dørene til forsknings- og utviklingsrapporter. Nå er det opp til forskningsmiljøene å fylle på med rapporter. Les mer på våre FoU-sider.