T Stangeland Maskin

T Stangeland Maskin

Sted: Soma

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad inkl mva: 200 millioner kroner

Bruttoareal: 12.000 kvm

Byggherre: TS Eiendom

Prosjektledelse: TS Eiendom

Arkitekt: Bygg-Kon

Rådgivere: RIB, RIBr: Multiconsult - RIV: Energi og miljø - RIE: Rønning Elektro

Underentreprenører og leverandører: Byggeplassleder og HMS koordinator og graving: T Stangeland Maskin - Fundamenter: Bygg-Kon - Betongarbeider: Kruse Smith - Betongelementer: Block Berge Bygg - Innredning: Stavanger Bygg - Taktekking: Sandnes Tak - Ståltak: Varhaug Bygg & Montasje - Aluminium: Rubicon - Tynnpuss: Chem Con - Maler: Goa malerservice - Gulvlegger: Malerbua - Rørlegger: Sig Halvorsen - Ventilasjon: Energi og miljø - Elektro: Rønning Elektro - Lås og beslag: Marvik Service - Porter: Gapo - Heiser: ThyssenKrupp Elevator - Bilvaskeanlegg: Brøvig - Oljeanlegg: Holta & Haaland - Løftekraner: TKS Løft

T Stangeland Maskins nybygg på Soma er ifølge daglig leder Olav Stangeland meget rasjonelt og gir grunnlag for store forventninger til fremtiden.

På Soma har selskapet samlet aktivitet som til nå har skjedd på sju forskjellige steder.

- Vi har økt bygningsmassen fra 2.800 til 12.000 kvadratmeter og utearelene fra 14 til 110 mål, sier Stangeland.

Optimist

Stangeland ser optimistisk på både selskapets og bygg- og anleggsnæringens fremtid.

- Vi har det fortsatt travelt og har mye å regne på. Det kunne ikke fortsette slik det var, ingenting vokser inn i himmelen. Vi har brukt de gode tidene til å ruste oss for fremtiden. Toppene har vi tatt med innleide mannskaper og utstyr. Dermed slipper vi nå å si opp folk. Med en rente på 3-4 prosent tror jeg aktiviteten innen bygg og anlegg vil ta seg opp, sier han.

Fem bygg

Anlegget på Soma ligger midt på kommunegrensen mellom Sola og Sandnes og består av fem bygg; et kontorbygg, tre verkstedsbygg og et stort lagerbygg. Samlet gulvflate er på 12.000 kvadratmeter. Kontorbygget har fire etasjer mens verkstedsbyggene har etasje med høyde på seks meter samt noen mezzaninetasjer. Tiltakshaver er TS Eiendom. Totalpris er cirka 200 millioner kroner eks mva. Anlegget er tegnet av Bygg-Kon og ført opp i delte entrepriser. TS Maskin har selv utført grunnarbeidene, mens Block Berge Bygg har levert betongelementer. Byggestart var i november 2007 og anlegget ble sluttført i desember i fjor.

Tomten på Soma har morenegrunn og et fall mot sørøst på en prosent. Prosjektleder Truls Hauge i TS Eiendom forteller at fallet på en prosent er beholdt inne i verkstedhallene, slik at vann som kommer inn renner ut igjen.

- Byggene har bærende konstruksjon av betongelementer. Takene er flate, isolerte og papptekkete. Kontorbygget har slipte betongelementer mens de andre byggene har frilagte elementer. Det er mulig å føre opp flere bygg på tomten, forteller Hauge.

Kontorbygg med flytårn

Kontorbygget har tre etasjer som hver er på 960 kvadratmeter og en inntrukket fjerde etasje som er på 335 kvadratmeter. Denne etasjen rommer kantine og møterom, samt en stor takterrasse. Det er belegg på de fleste gulvene og parkett på enkelte kontor og møterom. Trapperommene er flislagte. Glassfronter og dører er i eik. Det er brukt akustiske (perforerte) gipshimlinger.

Vinduene i fjerde etasje er skråstilte og gir assosiasjoner til et flyplasstårn. Sivilarkitekt Finn Haike-Larsen i Bygg-Kon sier at likheten er bevisst.

- Vi har prøvd å gi kontorbyggets øverste etasje trekk fra flyplasstårn. Etasjen skal symbolisere hvordan bilene og maskinene styres fra bygget. Den største utfordringen i arbeidet med å planlegge anlegget var å gjøre det synlig og tilpasse det til området slik at det blir akseptert, sier Haike-Larsen.

Tre verkstedsbygg

Alle byggene har bokstavnavn. Kontorbygget er bygg A. Bygg B er et verkstedsbygg på 1.830 kvadratmeter, inkludert en mezzaninetasje på 300 kvadratmeter der det er spiserom og garderobe. Bygget rommer sveiseverksted, motorverksted, delelager, spylehall, vaskehall og oljehall. I verkstedene er det to ti tonns travekskraner. I vaskehallen er det slitebane av stål slik at betongen under ikke blir ødelagt av beltene på store maskiner. Langs alle porter ligger det rustfrie renner.

Bygg C er på 1.430 kvadratmeter og rommer verkstedhall for kraner, spylehall og vaskehall for lastebiler, en egen vaskehall for småbiler og lager. Også dette bygget har en mezzaninetasje som rommer garderobe og spiserom.

Bygg D er på 1.200 kvadratmeter og rommer lakkhall, lager for småutstyr og et utleid areal på 200 kvadratmeter. I lakkboksen kan temperaturen under tørking komme opp i 60 grader Celcius. Tørketiden blir da redusert fra et døgn (ved 20 grader) til under en time. Luften i lakkboksen gjenbrukes i tørkeperioden. Utenfor dette bygget står det en avfallsstasjon med komprimatorer. Bygg A, B, C og D ligger rundt en åpen plass.

Bygg E er en kaldhall på 4.200 kvadratmeter. Dette bygget er ført opp i sandwichelementer i tynnplatestål og isolasjonsmateriale. Takhøyden er seks meter. Bygget skal brukes som lager for maskiner og utstyr.

I innflygingssonen

Hauge forteller at anlegget ligger i innflygingssonen til øst-vest rullebanen på flyplassen på Sola.

- Dette har både begrenset høyden på byggene. På taket av kontorbygget er det et rødt lys som skal varsle fly om bygget. Vi må kontakte tårnet på flyplassen når vi skal strekke ut kranene, forteller han.

Byggene har vannbåren oppvarming basert på varmepumpe. Det er radiatorer i kontorbygget og gassvarme i taket i verkstedshallene. I kontorbygget er det baffler med kjøling. Varmepumpen er basert på jordvarme. Det er boret 18 hull på 200 meter utenfor kontorbygget. I kontorbygget er det solavskjerming i glasset. Fasadematerialene i betong er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Det samme gjelder vinduene i aluminium. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen av byggene. Det var ingen fraværsskader under oppføringen av TS Maskins nye anlegg.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter