Rica Nidelven

Rica Nidelven

Rica Nidelven

Sted: Trondheim

Kontraktsum eks mva: 128 millioner kroner

Prosjekttype: Hotell og konferansesenter

BTA: 7.000 kvm

Antall nye rom: 128

Byggherre: Incentra Eiendom

Totalentreprenør: Reinertsen AS

Arkitekt: Narud Stokke Wiik

Rådgivere: Byggherreombud: Rambøll Norge - RIB, RIBR for entreprenør, VA-anlegg: Reinertsen - RIG: NGI - RIBR: TekØk Rådgivning - RIV: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Bravida Norge - GK Norge: Ventilasjon - Pele og spunt: Kynningsrud - VVS: K. Lund - Stål og prefab: Contiga - Trapper/rekkverk: Byggmetall - Maler og gulv: Rosenborg Malerforretning - Taktekking: Tecnotak - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Glass og aluminium: Pilkington - Parkett: ABS-Parkettgruppen Norge - Låser, dører og beslag, branntetting og -isolering: Thermax - Foldevegg: Saxi - Systemhimlinger- og vegger: Acusto - Flislegging: Flisteknikk - Levering betong: Unicon

Trondheims nye kongresshall kunne strandet på manglende tomt.

Rica Nidelvens ønske om å kunne tilby byen og gjestene en moderne kongresshall var så absolutt tilstede. Fraværet av utbyggingsmulighetene i det eksisterende hotellet fra 2003 var derimot påfallende. Tomtearealet ved elvebredden i Havnegata avskar effektivt alle muligheter for utvidelse. En påkjøringsrampe i nord fra Havnegata gikk delvis i luftspenn opp på Nidelven bru. Da man så på mulighetene for å bygge nordre avlastningsvei, åpnet et alternativ seg.

- Etter hvert så man en anledning for å rive denne påkjøringsrampen. Den var bare et supplement, beregninger viste at det ikke ville bli vesentlige forverringer i trafikkbildet. Der dukket det opp en tomtemulighet. Men å få på plass reguleringsplanen var en omfattende øvelse. Hele prosjektet har vært en utfordring i forhold til om bygget ville snevre inn havneløpet og det å faktisk vise at siktlinjene ikke ville bli redusert, forklarer arkitekt Tore Schjetlein hos Narud Stokke Wiig.

Spunting i elva

Byggherre Incentra valgte Reinertsen AS som totalentreprenør til å bygge kongresshallen med 128 nye hotellrom. Riving av påkjøringsrampen og omlegging av vegen ble også utført av Reinertsen, men i en egen entreprise. Gamle betongfundamenter ble revet, og et betydelig arbeid med spunting ute i elveløpet ble satt i gang. Vannet ble pumpet ut av byggegropa, og det ble fylt på med masse.

Før anleggsstart så Reinertsens stab for seg utfordringer både med tomta og det å bygge så tett opp i eksisterende hotelldrift. I forkant av en Champions League-kamp ble det en pause i spuntingen slik at Rosenborgs gjestende lag ikke skulle få ødelagt oppkjøringen før matchen. Da kan man trygt si det ble gjort store anstrengelser for å ta hensyn til hotellets gjester.

- Vi støpte vanntett bunnplate, fylte opp med Leca som det går tekniske føringer gjennom og la på ny støp over det igjen. Det er dimensjonert for ekstremflo. Vinduene i den nederste etasjen, elveetasjen, er vanntette, altså vanntrykkbestandige, dersom høy vannstand og pålandsvind skulle forekomme, sier prosjekterings- og prosjektleder Eva Mathisen hos Reinertsen.

Et offentlig byrom

Kongresshallen har plasstøpt betong i elveetasjen, bæresystemet er stål og hulldekker. I praksis er det et eget, frittstående bygg. Tilkoblingen til det eksisterende hotellet var derfor overkommelig. Grensesnittet ligger kun i elveetasjen som forbinder det gamle og det nye hotellet. Gjester som skal bo i hotellrommene i det nye bygget, sjekker inn i resepsjonen og går gjennom elveetasjen og tar heisen opp.

- Et poeng var at det skulle dannes en allmenning, et åpent byrom, mellom de to byggetrinnene. Denne allmenningen vil primært bli for fotgjengere, selv om det skal være mulig for taxier å svinge oppom, sier Schjetlein.

Nærhet til elva

Kongresshallen er på 550 kvm med 500 sitteplasser, og kan deles i to. I taket er det et konglomerat av tekniske føringer og installasjoner, og koordineringen av disse samt salens lyd - og lysanlegg var ressurskrevende. Arkitektenes poeng med å opprettholde nærheten til elva er reelt ivaretatt med de store vinduene i kongresshallen og i vrimleområdet i elveetasjen. Foajeen ligger i elveetasjen og i første etasje, der ligger også åtte HC-tilpassede rom. Hotellrommene ligger på alle fire sider fra andre etasje og oppover. Rommene mot elva har også i så stor utstrekning som mulig fått vinduer helt ned til gulvet.

En målsetting har vært å få nytt og eksisterende til å fremstå som en helhet. Den skråstilte fasaden i eksisterende, avsluttende fløy gjentas i kongresshallens nordre fasade mot Nidelven bru. Denne hellingen, kombinert med at øst- og vestveggene ikke er parallelle i fasaden, var krevende. Ved bygging av veggen måtte alle mål tas fra to definerte akser midt på fasaden.

Reinertsens gode avtalepartnere på faste materielleveranser har ivaretatt entreprenørens behov for byggevarer, og dermed sikret at det ikke har oppstått materialmangel.

- Byggetida har vært fra midten av oktober -07 til januar -09. Det har vært et trøkk i kontinuerlig fremdrift. Vi var bevisste med å få inn teknisk anlegg så tidlig som mulig, straks dekkene var på plass og før taket var på. Det viste seg å være svært tidsbesparende for oss. Vi har hatt en jevn bemanning hele tiden, arbeidet har hatt god flyt og ue-ene har kunnet arbeide uten de store svingningene i arbeidsstokken, forklarer Mathisen.

Aktive baser

Samarbeidet med ue-er og konsulenter har fungert godt. Mathisen trekker også frem det gode samarbeidet på basnivå. Basene hadde ukentlige møter, og planlagt og avtalt seg i mellom om hva som skal gjøres i neste uke. Reinertsens Smart Produksjon har vært fulgt; Involvering og beslutninger tatt på lavest mulig nivå. - Ting avklares på basnivå ute. Anleggslederen vår er også veldig aktiv ute, og svarer på spørsmål og tar beslutninger. I slike prosjekter pleier det å være mye renn i gangene og masse spørsmål. Det har det ikke vært her. Det har vært orientert mot at alle vil oppnå det beste. Resultatet er lite konflikter og få problemer med koordineringen, sier Mathisen.

Kollegaer følger med

Reinertsen har selv utført alt grunnarbeid, veg, vann og avløp, betongarbeid og tømring. Få dager før overlevering får Byggeindustriens utsendte innvendige kløbyger av utomhusarbeidet som ser ut til å henge etter. - På ingen måte, forsikrer Mathisen. - Vi ligger derimot svært godt an. Ting er planmessig gjort og i riktig rekkefølge. Riggen har vært plassert oppe på allmenningen, derfor måtte vi vente til den ble flyttet før utomhusarbeidene der kunne settes i gang, sier Mathisen. 

- Hovedkontoret vårt holder til rett her borte på Pirsenteret, og kollegaene kjører forbi på vei til jobben. Vi får derfor ofte spørsmål og tilbakemeldinger fordi alle følger med på fremdriften vår, og det er alltid hyggelig, avslutter Eva Mathisen.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter