Trelastgårdene og Trelastlageret

Trelastgårdene og Trelastlageret

Trelastgårdene

Sted: Oslo

Kontraktsum eks mva: 119 millioner kroner

Prosjekttype: Boligblokk med 115 leiligheter

BRA: 5.000 kvm bolig, 1.200 kvm næring

Byggherre: De nye Grønlandskvartalene, ved Pecunia Eiendomsselskap

Totalentreprenør: Ove Skår AS

Arkitekt: Arcasa Arkitekter

Rådgivere: Lark: Grindaker - Byggherreombud: Aase Byggadministrasjon - RIB: Siv. Ing Helge Andreassen - RIG: Løvlien Georåd - RIBR: Brannconsult - Bygningsfysikk : Multiconsult - RIE: ElectroNettverk - RIV: BennoLund - RI LYD: Real akustikk - RIV - VENT: VillaVent

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Nerdrums oppmåling - Peling og spunt: Kynningsrud Fundamentering - Utomhus: Sarpsborg Park og Anlegg - Bærestål, vindkryss: Bygg Teknisk Stål - Armering: Norsk Stål Sarpsborg - Betong: Unicon - Forskalingssystemer: Doka Norge - Gipsvegger: Indian Bygg - Prefab, hulldekker: Contiga - Trapper, svalgang, balkong: Nor Element - Kjøkken, garderobeskap: Byggmakker Herføll - Rør og VVS: Østfold Rør - Boligventilasjon: Skaar Kobber & Blikk - Tårnkran: Strøm & Myhre Kranservice - Vinduer: Norgesvinduet - Dører: Swedoor

 

Trelastlageret

Sted: Schweigaards gate 28, Oslo

Kontraktssum ekskl mva: 100 mill. kroner (inkl. garasjekjeller i to etasjer)

BTA: 3500 kvm ekskl to kjelleretasjer

Byggherre: Pecunia Eiendomsselskap

Totalentreprenør: Ove Skår AS

Arkitekt: Arcasa Arkitekter

Rådgivere: Byggherreombud: Aase Byggeadministrasjon - Bygningsfysikk: Multiconsult - RIE og el-installasjon: ElektroNettverk - Elektroarbeider: Electronova - RIV: ÅF-Consult - Brannkonsulent: Brannkonsult - Murarbeider: Terje Berner Co - Stikk murverk: Siv.ing. Finn Madsø - Geoteknikk. Løvlien Georåd

Underentreprenører/leverandører: Spunt- og pelearbeider: Kynningsrud - Utvendig overflate, teglforblending: XK Mur og Puss - Murerarbeider: Georg Andresen og Sønner - Gipsmakerarbeider: Terje Berner Co - Festemidler: Einar Stange - Betong: Unicon - Ståltrapp og glassrekkverk: ConserO - Rørleggerarbeider: Østfold Rør - Ut- og innvendige tredører: Swedoor - Trapper, svalganger og balkonger: Nor Element - Tregulv: ParkettPartner - Utomhusarbeider: Sarpsborg Park og Anlegg - Taktekker: IcopalTak Øst - Kjøkken, garderober og hvitevarer: Byggmakker - Vinduer: Osterhausgaten

De to boligblokkene på hver side av Trelastlageret setter et punktum for den store utbyggingen av De nye Grønlandskvartalene i Oslo.

Bygg 2 og 3 i salgstrinn 9 danner den søndre delen av de nye boligkvartalene. De forskjellige kvartalene i prosjektet har navn etter tidligere tiders virksomhet. Farverigårdene og Teaterkvartalet får nå selskap av Trelastgårdene, som tilkjennegir den stedlige tilknytningen til nesten 400 års trelasthistorie i byens gamle Trelastlager. I brannen i 2003 ble dette kulturminnet fullstendig ødelagt. En gjenreising av kulturmonumentet har funnet sted (se egen prosjektomtale), med to boligblokker øst og vest for Trelastlageret.

Byggherre er De nye Grønlandskvartalene AS, ved Pecunia. AF har bygget sin del av prosjektet, som ble tegnet av Dark Arkitekter. Denne gang er det Ove Skår AS som i totalentrepriser i hvert sine byggetrinn har utført byggingen av de til sammen 258 leilighetene med næringsarealer. Begge byggene er tegnet av Arcasa arkitekter. Bygg 2 i vest sto ferdig i oktober 2007, mens bygg 3 var ferdig i november 2008. Kontraktsummen var på til sammen 256 millioner kroner eks. mva, etter kontraktsutvidelse og tilleggsarbeider er entreprisekostnaden nå 289 millioner kroner.

Utfordrende grunn

Alle gamle bygninger var revet og fjernet da Ove Skår AS satte i gang i med bygg 3 i januar 2007. Det var knyttet en viss spenning til hvor bløt Osloleira var, faren for grunnbrudd i byggegropa kunne være tilstede. Diskusjoner og vurderinger pågikk vedrørende riktig fundamenteringsløsning, skulle det benyttes kalkstabilisering eller stag? Det ble valgt peling med stålkjernepeler 50 meter ned til fjell. Det er spuntet rundt byggegropa, delvis til fjell, og det er benyttet forankringsstag på spunt på opptil 80 meters lengde. Det er alltid en risiko for grunnvannssenkning, men det er registrert minimale setningsskader på nabobygg. Bæresystemet er stål, betong og hulldekker.

- Vi kontraherte i et stigende marked til bygg 3 i 2007. Mange av kontraktene med underentreprenørene vi hadde med oss i bygg 2, ble videreforhandlet. Samarbeidet med dem gikk veldig bra og det var naturlig at de ble med oss over. Det er like løsninger med felles byggemåte. Dette bidro også til at vi fikk det til å flyte bedre med bygg 3, basert på de erfaringene vi hadde fra det første bygget, sier prosjektleder for Ove Skår AS, Jan Erling Grav.

Mindre volumer

Byggene ligger speilvendte mot hverandre, og er nesten identiske, men bygget i øst er noe større. Det har også to parkeringsplan, mot det ene planet i det første bygget. Hvert bygg har en hovedkropp på ti etasjer forbundet med svalganger til de frittstående tårnenes åtte etasjer.

- I forhold til reguleringsplanen skulle prosjektet trappes opp i høyde for å møte det regulerte volumet i de nye kontorbyggene, som ligger på motsatt side av Schweigaardsgate. Vi trappet det ned i stedet og fjernet ett av de fem planlagte tårnene. Da har vi gjort volumet mindre og fått det mer luftig og mer åpent rundt Trelastlageret. Vi har altså bygget mindre enn vi skulle, forklarer teknisk direktør Arnt Fremstad i Pecunia. Med tårnene oppnås mer lys og man unngår det massive uttrykket, og man får store ytterveggsflater på leilighetene. Det er en fordel for kvaliteten på de leilighetene som ligger der, men det er langt fra noen fordel for byggekostnadsprisen, fortsetter han.

Gode lysforhold

- Luftigheten i volumet er løst med tårnbyggene. De får lys inn fra fire sider, mens hovedkroppene har både gjennomgående og ensidige leiligheter. Alle har de gode lysforhold med store vinduspartier. I tillegg til store vindusflater er det også glassbrystninger, samtidig som det er gjennomsiktig netting i balkongfrontene. Resultatet blir leiligheter med svært gode lysforhold. Fra toppetasjene er det også utsikt til Oslofjorden, sier arkitekt Helena Rønkvist hos Arcasa Arkitekter. Leilighetene har varierende størrelser fra 30 til 80 kvm, de fleste to- og treroms, samt noen fireroms leiligheter over to plan. Pecunia har bygget flere treroms leiligheter enn det som var pålagt gjennom reguleringen. Boenheter på 50 til 55 kvm har markedet alltid visst å verdsette. I første etasjen på bygg 2 er det ungbox-leiligheter med fire meters takhøyde og mezzaninløsning.

Utomhus og takterrasser

Alle leilighetene får balansert ventilasjon med varmegjenvinning i hver enhet, og med vannbåren radiatorvarme. I tillegg til at alle leilighetene har egne balkonger eller terrasser, har bygg 3 felles takterrasser i andre etasje mot Trelastlageret, mens bygg 2 har urban uteplass med granittbenker og trær på markplan, som er koblet til Teaterplassen nordvest for bygget. I sokkelen langs Tøyenbekken, Schweigaardsgate og Platousgate ligger arealer avsatt til næring. I følge Arnt Fremstad er det kun mindre arealer som ennå ikke er utleid.

Av egne arbeider har Ove Skår AS utført alt betongarbeid, montert hulldekker og utført deler av belistning og utvendig tømring.

- Vi har hatt et godt samarbeid med både byggherre og prosjekteringsgruppa. Det har vært hektisk, men byggetider føles likevel riktig, sier Grav. - Det er veldig spesielt å avslutte utbyggingen med Trelastlageret og de to boligblokkene. Trelastlageret og bygg 3 ble bygget på likt, og ferdigstilt med en måneds mellomrom. Vi har lukket Grønlandskvartalet, og har hele tiden kunne flytte riggen foran oss. Men ettersom byggingen ble ferdig, fikk vi leie deler av Platousgate av kommunen til rigg og lagringsplass.

De nye Grønlandskvartalene er på drøye 20 mål, og det er i løpet av disse årene bygget omlag 740 leiligheter og ca 7.000 kvm næringsarealer.
At byggherren har lite å utsette på det arbeidet som Ove Skår AS har utført, kan Arnt Fremstad bekrefte.

- Vi har engasjert Ove Skår AS på nye bygg etter dette. De har vist seg å være usedvanlig smidige å jobbe med, og samarbeidet mellom oss og Ove Skår AS har vært positivt og godt, avslutter Fremstad.

Tekst og foto: Trond Joelson

 

Symbolbærer for trelasttradisjon

Trelastlageret fremstår i dag som en symbolbærer for den lange, nasjonale utviklingen og trelasttradisjonen i Oslo. Den gjenoppbygde jugendfasaden er en nøyaktig kopi slik den ble bygd av arkitekt Harald Kaas omkring 1910.

Nybygget har, foruten en kopiert fasade, beholdt det opprinnelige bygningsvolum i to etasjer. I interiøret er det lagt vekt på å bevare byggverkets romlige opplevelse gjennom en moderne tilpasset form, som domineres av lysgårder med overlys, kubbegulv og en variert bruk av treverk," skriver byantikvar Ole Petter Bjerkek

Inspirert av buene

- Vi hadde frihet til å forme et nytt bygg, og lot oss inspirere av buene i fasaden. Opprinnelig var det ikke buede tak. Det var buer i front og saltak bak. Nå henger buene sammen med den bakenforliggende del av bygget på en moderne måte, sier sivilarkitekt Per Erik Martinussen i Arcasa Arkitekter.

Kontoret vant konkurransen om boligene i Trelastkvartalet, og fikk som følge av dette også oppdraget med det nye trelastlageret. Han tilføyer at første etasje er oppdelt i et hovedskip med limtresøyler (midtskipet), som er flankert av et sideskip på hver side. Det er ikke kopi av de originale tegningene, men mer basert på å gjenskape struktur, oppdeling og romopplevelse fra det gamle bygget.

Det første man møter er en konferansedel som kan fungere uavhengig av kontorene i annen etasje. Luft og lys beholdes gjennom at lysgården innglasses rundt sidene i annen etasje. Konferansedelen glir, i første etasje, naturlig over i kantinedelen som åpner seg ut mot det felles uterommet.

Skilt bæresystem

Glasstaket bæres av trekonstruksjonen, mens kontordekkene bæres av betongsøyler på sidene.

- Slik har vi skilt bæresystemet for å få den elegante trekonstruksjonen etter intensjonen. Vi ønsker å vise det bærende systemet med betongsøylene og pussede dekkekanter sammen i en betonggrå farge. Limtresøylene er behandlet med kalk og olje. Det å løse krav til gode arbeidsplasser i forhold til dybder og lysinnfall, var en utfordring. Nordfasaden, som er en ren glassfasade, åpner seg mot det store felles uteområdet, sier Martinussen.

På motstående side trekkes dekket vekk fra den gjenoppbygde muren. Man hadde ellers hatt problemer med å tilpasse vinduenes plassering som har sin logiske posisjon i forhold til det gamle bygget. Vi trengte også økt etasjehøyde på grunn av kravet til kontorarealene. Murfasaden er dermed fristilt, og man kan se den i hele sin bredde.

Glassleverandøren UpGlaze har et fasadeglassystem uten dekkelister ,med silikonfuger på utsiden. En elegant glassløsning, synes Martinussen.

Sideveggene er i prinsippet tette med unntak av annen etasje. Glasstaket er etablert for å få lys ned i de åpne landskapene som ligger i skipene. En permanent film på glasstaket skal hindre for mye lysinnfall.

Grafiske høydekurver

De små møterommene er dekorert med grafiske høydekurver på glassdørene ettersom leietaker, Geodata, jobber mye med kartmateriell. De har sin konferansedel ved siden av den åpne delen, som har kubbegulv og massivtregulv. I tillegg er det gulv av Jurakalkstein med fossiler - for fargens skyld.

- Det synes vi skaper en fin effekt, sier arkitekt Helena Rønnqvist. Hun trekker også frem lyssettingen som de har jobbet mye med. Limtresøylene er effektbelyste ned langs søylene og opp langs stagene som holder buene i toppen. Dette for å understreke vertikaliteten i rommet.

Oppdragsgiver Pecunia har ønsket å gjøre dette til et flott bygg.

- Vi har fått anledning til å benytte ressurser på å tilføre bygget kvaliteter når det gjelder romlighet, lysforhold og materialbruk. Dette er gjort for å oppnå rasjonelle og gode kontorløsninger, der store byggedybder har vært en interessant faglig utfordring, sier Martinussen.

Interiøravdelningen på Arcasa, ved sivilarkitekt Annette Lyngesen, har hatt ansvaret for innredningen til leietaker Geodata. Innredningen er grafisk i svart og hvitt, i samklang med arkitekturen.

«Sviskeprosjekt»

- XK Mur & Puss AS har pusset den flotte fasaden utvendig med alle trekninger, søyler og kvaderpuss. Innvendig er det sekkeskurt med innmurte detaljer i valset stål rundt de store buede døråpningene. Veggen består av 1 1/2 steins massivteglmur som er murt med kalksementmørtel. Alle detaljene måtte rekonstrueres ut i fra registreringer gjort før muren ble revet etter brannen, og er nå tilbakeført. Dette har vært et svært utfordrende oppdrag faglig og håndverksmessig, forteller murmester Knut Johannesen hos XK Mur & Puss AS, som betegner jobben som en skikkelig «sviske».

Antikvariske kriterier

- Våre underleverandører, Georg Andresen & Sønner AS, har murt fasaden, og murmester Terje Berner & Co. har levert og stått for de fine detaljene som gipsmakerarbeider, blant annet eggstaffen rundt kanten på de elipseformede vinduene, og nøkkelstein over vinduer. Noe er laget for hånd direkte på veggen, som for eksempel de håndmodulerte pyntemotivene på fasaden. Alt er utført etter de samme registreringer utført før bygget ble revet. Alt arbeidet, fra granitt i sokkel til ferdig pusset og kalkmalte fasader er underlagt strenge antikvariske kriterier, forteller Johannesen videre og fortsetter:

- Materialvalgene er gjort ut fra de samme antikvariske kriterier. Nevnes kan en svak kalksement mørtel som skulle være så autentisk som mulig. Veggen ble murt på tradisjonelt vis. For håndverkerne som skulle utføre dette, var det en utfordring med alle sprangene ut og inn. De inntrukne feltene gjør at veggen har tynne partier nede og er tykkest på toppen. Selv med vår lange erfaring var det virkelig en utfordring å finne ut hvordan vi blant annet skulle løse trekningen (buene) på toppen av fasaden. Det er ikke hver dag man pusser en ca 50 meter lang sammenhengende trekning, som også går i buer. Alle vindusåpninger er murt som opprinnelige bærende buer, uten noe armeringsjern i fasaden.

Tekst og foto: AnneBeth Jensen


Flere prosjekter