Reinskar kraftverk

Reinskar kraftverk

Reinskar kraftverk

Sted: Sundsfjordvassdraget i Gildeskål

Prosjekttype: Anlegg

Entreprisekostnad eks mva: 97 millioner kroner

Byggherre: Sjøfossen Energi

Hovedentreprenør: Veidekke

Arkitekt og rådgiver: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Spunting av byggegrop: Kynningsrud - Sprøytebetong: Sikringsteknikk - Kraftstasjon: Voith Siemens

Reinskar kraftverk i Gildeskål kommune i Nordland kan produsere 44 GWh. Det tilsvarer strømforbruket til cirka 2.100 eneboliger.

Reinskar utnytter vannkraften i Sundsfjordvassdraget. Tiltakshaver er Sjøfossen Energi. Kraftverket er prosjektert av Sweco Grøners avdeling i Trondheim og bygget i hovedentreprise av Veidekke Entreprenør. Entreprisekostnaden er 97 millioner kroner eks mva. Anleggsstart var i august 2006. Arbeidene var ferdige i desember 2008, innen tid og budsjett.  

Innen tid og budsjett

Prosjektleder Arne Rognes i Sweco Grøner forteller at både prosjektering og bygging gikk greit. - Vi hadde et godt samarbeid med både byggherre og entreprenør. Den største usikkerheten knyttet seg til en 800 meter lang kanal i vannet, men dette arbeidet gikk fint.

Prosjektleder Stein Bjøru i Veidekke Entreprenør forteller at selskapet har bygget 1.800 meter anleggsvei, en vanntunnel på 3,1 kilometer med tverrsnitt på 21 kvadratmeter samt en 200 meters adkomsttunnel/tverrslag, en kraftstasjon i dagen for to aggregater, en 20 meters lukesjakt, en 260 meters lang rørgate i glassfiber og 800 meter med kanalisering i eksisterende vannmagasin. I tillegg er den eksisterende dammen på Storvatn rehabilitert, og det er bygget nytt overløp og ny steinplastring.

Kraftstasjonen er fundamentert på løsmasser og fjell. Det var nødvendig å forankre stasjonen med fjellbolter. Lukesjakten ble sprengt med pallrigg og langhullsboring.

Tradisjonell driving

Vanntunnelen og adkomsttunnelen på til sammen 3,3 kilometer ble drevet konvensjonelt med boring og sprengning. - Vi brukte toboms Atlas L2 borerigg, Schaeff ITC-312 lastemaskin og Cat 730 dumpere som tok 12 kubikkmeter faste fjellmasser. Fjellet består av glimmerskifer/glimmergneis, og kvaliteten var god så det var lite behov for sikring med

bolting og sprøytebetong. Det er satt inn 1.900 fjellbolter og sprøytet totalt 1.260 kubikkmeter betong. Vi tok 69.300 kubikkmeter faste masser ut fra tunnelen. Storparten av massene ble kjørt til tipp som blir arrondert og revegetert. 50.000 kubikkmeter er brukt til å opparbeide et industriområde i Sundsfjord, en samfunnsnyttig bruk av tunnelmassene.

Fundamentene til kraftstasjonen ble bygget i betong. - Vi brukte også betong til tverrslagspropper, konus, rørfundamenter, bjelkestengsel, lukekonstruksjon, varegrind, portvegger og til rehabilitering av kraftverksdammen. Totalt brukte vi cirka 42.300 kubikkmeter betong.

Den 800 meter lange vannkanalen ble gravd og sprengt samtidig som magasinet ble tappet ned, noe som var utfordrende. Flere avdelinger i Veidekkekonsernet var med på prosjektet; Kynningsrud Fundamentering til spunting av byggegrop, Sikringsteknikk til sprøytebetong, og en borerigg fra Mårnes kvartsittbrudd til langhullsboring av sjakt.

Vedlikeholder kjernkompetanse

Bjøru forteller at prosjektet ble gjennomført uten fraværsskader. Da aktiviteten var på topp var 30 personer med. - Slike prosjekt er viktige for oss for å vedlikeholde kjernekompetansen på krafttunneler.

Tekst: Ole Harald Dale. Foto: Veidekke


Flere prosjekter