Frysjaveien 1, 3 og 5

Frysjaveien 1, 3 og 5

Frysjaveien 1, 3 og 5

Sted: Oslo

Prosjekttype: Utvendig rehabilitering av boligblokker

Prosjektkostnad: 45 millioner kroner

Byggherre: Sameiet Frysjaveien 1, 3 og 5

Byggherreombud: Håheim Prosjekt

Byggeledelse: Millab Consult

Arkitekt: Jan Bauck Arkitektkontor

Hovedentreprenør: PA Entreprenør

Rådgivere: Tilstandsundersøkeleser og RIB balkonger: Millab Consult - RIB fasader: Sivilingeniør Finn Madsø

Underentreprenører og leverandører: Mur og puss: Fjeldheim Knudsen - Beslagsarbeider: Franke Onsrud Blikkenslageri - Rekkverk: Rekon - Maling dører og vinduer: Oslo Bygg og Mal - Stillaser: Brenden Stillasutleie

 

60-talls blokkene i Frysjaveien 1, 3 og 5 i Oslo hadde både korrosjonsskadede balkonger og oppflassede fasader. Nå er det lenge til neste gang boligsameiet trenger å tenke på rehabilitering.

De tre boligblokkene i Frysjaveien 1,3 og 5 ble oppført med bærende betongvegger og et isolasjonslag bestående av Leca-blokker. Problemet har vært at disse blokkene har beveget seg når temperaturene har svingt fra årstid til årstid. En naturlig følge av dette har vært sprekker i pussystemet.

Sameiet Frysjaveien 1,3,5 trodde de hadde løst problemet da de for rundt ti år siden valgte å male fasadene med en tykk elastisk maling. Men heller ikke malingen tålte bevegelsene i blokkene. De siste årene har det utviklet seg store partier med malingflass.

Varig værhud

- Sameiet hadde egentlig valget om de ønsket seg et evighetsprosjekt der de måtte male blokkene hvert tiende år, eller de kunne velge å ta tak i ondet helt fra bunnen av. De valgte det siste og har nå fått fasader med en varig værhud av høy kvalitet, som overflødiggjør maling for all fremtid, sier byggeleder Iain Miller fra Millab Consult AS.

I tillegg til bygglederrollen har Miller utført tilstandsundersøkelser i forkant av prosjektet og han har hatt prosjekteringsansvaret for betongrehabiliteringen av balkongene. Miller forteller at rehabiliteringen av balkongene var det mest kritiske. Disse hadde store skader og betongbiter begynte å falle av som en følge av korrosjon på armeringen.

Ny teglfasade

PA Entreprenør ble engasjert som hovedentreprenør i prosjektet. Anleggsleder Thor Hjalmarsen forteller at fasadene nå er etterisolert med Glava-isolasjon og forblendet med tegl. Oppføringen av prosjektets cirka 5500 kvadratmeter med teglsteinsfasader er det Fjeldheim og Knudsen AS som har stått for.

- Vi har selv utført rehabiliteringen av balkongene, mens Rekon har vært inne og levert og montert rekkverkene i glass, sier Hjalmarsen. PA Entreprenør har også støpt betongkonsollene som de nye teglfasadene hviler på.

Tegningene stemte ikke

At gamle tegninger ikke stemmer overens med virkeligheten er en kjent problemstilling som også prosjektet i Frysjaveien har måttet forholde seg til.  Hjalmarsen forteller at usikkerheten rundt tegningene har medført at de har måttet ta en del ekstra prøver for å kartlegge tykkelser og dermed bæreevnen til både betongvegger og isolasjonslag.

- Det har vært noen utfordringer, spesielt ved første blokka da alt var ukjent. Arbeidene gled imidlertid lettere ved blokk to og tre, sier Hjalmarsen.

Kvalitetsprodukt

Håheim Prosjekt AS har fungert som byggherreombud i prosjektet og på rådgiversiden har, foruten Millab Consult, Sivilingeniør Finn Madsø AS vært inne og utført prosjekteringen av fasadene. Jan Bauck Arkitektkontor AS har naturligvis også vært en viktig del av en prosjektgruppe som Iain Miller mener har fungert meget godt.

- Prosjektet har vært utfordrende, men vi har hatt et meget godt samarbeid med PA Entreprenør og jeg må si at Fjeldheim Knudsen har vært veldig dyktige. Etter min mening har vi greid å fremskaffe et kvalitetsprodukt av sjelden vare, sier han.

Tekst og foto: Ådne Homleid


Flere prosjekter