Krever at store bedrifter kommer først

Regjeringen legger nå sterke føringer på pengene som Innovasjon Norge fikk i krisepakken. Pengene skal ikke splittes opp på mange små prosjekter, men gis til de store bedriftene. 

Gjennom tiltakspakken mandag økte regjeringen midlene til Innovasjon Norge med til sammen 1,35 milliarder kroner. I tildelingsbrevet til selskapet fredag legger nå regjeringen nye og tydeligere føringer om at disse pengene skal øremerkes store bedrifter og store prosjekter, opplyser Nærings- og handelsdepartementet til NTB.

Norsk Industri applauderer tiltaket.

- Dette er veldig positivt. Småbedriftene får stort sett støtte fra bankene, mens de store og mellomstore bedriftene rammes av kredittkrisen. Da har vi sagt at virkemiddelapparatet i større grad åpner sine sluser også for dem som har et større kapitalbehov, sier Knut Sunde, bransjepolitisk direktør i Norsk Industri til NTB.

God dag på Kongsberg
I tiltakspakken som regjeringen la fram sist mandag, økes Innovasjon Norges låne- og garantirammer med 880 millioner kroner. Selskapet får i tillegg 470 millioner kroner i økte tilskudd.

- Innovasjon Norge gjøres bedre i stand til å kunne være en konstruktiv samarbeidspartner for bredden av norsk næringsliv i den tiden vi nå er inne i, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap).

Sammen med statsminister Jens Stoltenberg besøkte Brustad fredag Moelven Limtre i Hedmark, en bedrift som vil kunne nyte godt av de økte rammene.

Bildelprodusentene Kongsberg Automotive og Volvo Aero på Kongsberg er to andre eksempler på bedrifter som vil være i målgruppen, ifølge Norsk Industri.

De nye føringene overfor Innovasjon Norge skal ha kommet etter et møte med toppledelsen i Kongsberg Automotive torsdag, ifølge Aftenposten.

Tømmes raskt
Norsk Industri er imidlertid bekymret for at den nye tilskuddsrammen på totalt 1,35 milliarder kroner ikke vil holde til særlig mange prosjekter.

- Hvis Innovasjon Norge mottar søknader på 20 gode prosjekter i 80-millionersklassen, så vil midlene raskt bli spist opp. Vi forutsetter derfor at regjeringen vil fylle på med mer midler når det trengs, sier Sunde.

Nærings- og handelsdepartementet sier de vil følge utviklingen nøye, og vil vurdere behovet for nye tiltak, inkludert mer penger, i tiden fremover.