Markedet vil snu!

- Det er ikke mangel på penger i verden, men det er nå en total mangel på tillit. I Norge som har ligget på verdenstoppen i optimisme, har mismotet tatt helt over. Men når det snur kommer også markedet i byggenæringen tilbake. Det var Bjørn-Erik Øye i Prognosenteret som sa dette på Betongelementkonferansen på Gardermoen i dag.

- Nå er ikke bildet like svart overalt i landet, sa Øye som kom fra en Næringslivskonferanse i Kristiansund. På Nordmøre er det fortsatt stor optimisme. Det skyldes ikke minst de store oljeinvesteringene som uansett kommer i denne landsdelen.

Han minnet også om at vi kommer fra noen helt spesielle år. I de siste årene har det kokt i Norge. Mange mener kanskje at det har kokt vel mye. Og hadde ikke finanskrisen kommet, ville vi uansett ha nådd veggen og fått et tilbakeslag, mente han.

Fortsatt er ledigheten meget lav, og selv om den stiger til 4 prosent som regjeringen har som et anslag, vil Norge fortsatt være en lykkeøy i verden.

- De redningspakker som er kommet - og de som er bebudet er viktige. Men man må ikke nå konsentrere all sin oppmerksomhet på disse pakkene. Man kan ikke bare sette seg ned for å vente om man får noe av disse pakkene selv. Men betydningen er stor - og Øye mente regjeringen har porsjonert ut pakkene i rett størrelse. Den siste pakken som nå kom betyr at 25 000 mennesker i byggenæringen kan beholde jobben. Men pakken vil også ha ringvirkninger langt utover denne n-næringen, sa han.

- Den virkelig store katastrofen er fallet i boligbyggingen. Dette er dramatisk. Bare i Oslo er det behov for 6 000 nye boliger i året. Nå bygges det under 1 000. Dette betyr at man skyver et problem - og kanskje et alvorlig prisproblem foran seg. Det står i Norge i dag mer enn 20 000 mennesker som er parat til å skifte bolig. Reduseres renten ned til 1 - 2 prosent samtidig som bankene begynner å låne ut penger igjen, kan vi i løpet av kort tid få en ny pris-spiral på leiligheter på grunn av stor etterspørsel.

- I byggenæringen har vi hatt Europarekord i byggevirksomhet i forhold til innbyggertallet. Vi har hatt et byggemarkede på 200 milliarder kroner. Nå er det redusert med 40 milliarder. Når det gjelder anlegg har vi hatt et nivå på 60 milliarder. Men det har ikke hatt tilsvarende fall. I tillegg har vi ROT-markedene. De vil ventelig nå øke - i alle fall i offentlig sektor - som følge av de nye krisepakkene.

Øye manet forsamlingen til ro. Han mente at tidene snart kan snu, men uansett må man se på sin egen virksomhet og sine egne kostnader. Mange steder har disse kommet helt ut av kontroll. skylde alt på finanskrisen er selvbedrag, mente øye.