Takskader og frosne rør koster dyrt

Nærmere 40 000 husstander har opplevd takskader på grunn av snø i vinter, og omtrent like mange har fått skader på grunn av frosne rør.

Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning.

Det viser en ny landsdekkende undersøkelse fra Storebrand Skadeforsikring i januar, hvor resultatene er vurdert opp mot antall husstander i Norge. I overkant av 6000 nordmenn deltok.

Det kraftige snøfallet på Øst- og Sørlandet de siste ukene har påført takskader på hus og hytter for flere hundre millioner kroner. Undersøkelsen viser at rundt to prosent av norske husstander har opplevd takskader i vinter, noe som tilsvarer omkring 40 000 hus og hytter.

Kostbare skader

Ytre skader på boliger og hytter er oftest kostbare å reparere.

- Snøpresskader kan bli veldig store på hus og hytter. Vi regner med at snittkostnaden for å få slike skader reparert, ligger på mellom 50 000 og 100 000 kroner, sier administrerende direktør Gunnar Rogstad i Storebrand Skadeforsikring.

Skråtak er heller ingen garanti for å unngå skader. Temperaturvariasjoner om vinteren fører til at det dannes is mellom snølaget og takflaten. Det fører til at snøen blir liggende selv på glatte skråtak.

- Når snøen i tillegg er kram og tung, kan belastningen på taket kan være opptil 300-400 kilo per kvadratmeter. Det er mer enn mange tak tåler, sier han.

- Rådet er å være på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Er du bortreist fra boligen din deler av vinteren, eller ikke har mulighet til å ha tilsyn med hytta hver eneste helg, kan det være en god idé å alliere seg med naboer, slik at man kan få satt i gang tiltak for å hjelpe hverandre, råder Rogstad.

Redusert erstatning

Tak som får skader på grunn av snø dekkes normalt av forsikringen. Men hus- og hytteeiere er pålagt å følge med ved ekstreme snøfall.

- Hvis det viser seg at man ikke har sørget for snørydding av tak, kan man i verste fall risikere redusert erstatning eller høyere egenandel, sier Rogstad.

Unngå frosne rør

Også frosne rør kan føre til kostbare skader på boligen. De fleste frostskadene som oppstår skjer i løpet av de første døgnene av en kuldeperiode fordi vi ikke er godt nok forberedt. Og de fleste frostskadene skjer hjemme i privatboligen, ikke på hytta.
- Den vanligste årsaken til frostskader er at folk glemmer å lukke kjellervinduer og ventiler. Hvis disse er i nærheten av et vannrør når kulda kommer, tar det ikke lang tid før røret fryser, sier Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret på Sintef Byggforsk.

Når det gjelder rørbrudd på grunn av frost anslår Storebrand Skadeforsikring at man i snitt må regne med utgifter på omkring 30 000 og 40 000 kroner.

- Få noen til å se etter huset ved langvarig fravær vinterstid og sørg for at vinduer og ventiler er lukket når frosten kommer, så slipper du kostbare og ubehagelige overraskelser, sier Gunnar Rogstad i Storebrand Skadeforsikring.