Mener politistreiken er ulovlig

Torsdagens politiske streik blant politifolk over hele landet, er ulovlig, mener professor i arbeidsrett, Henning Jakhelln.

- En politisk streik kan ikke handle om de ansattes egne lønns- og arbeidsvilkår. Hviletidsbestemmelsene som det her handler om, er helt klart slike forhold, og de kan dermed ikke kalle det en politisk streik og aksjonere midt i en tariffperiode, sier Jakhelln til NRK.

Ettersom lønns- og arbeidsvilkår er forhandlet fram i en tariffavtale, skal det være såkalt arbeidsfred i perioden mellom tarifforhandlingene, understreker han.

Arbeidsretten
Jakhelln sier politiet har rett til å si fra hvis de mener arbeidsgiveren som motpart bryter avtaler, men politisk streik er ikke riktig virkemiddel.

- Hvis de mener at arbeidsgiver for eksempel ikke har overholdt plikten sin til å inkludere de ansatte i drøftelser, må de i så fall ta det opp gjennom Arbeidsretten. Der kan det avgjøres om det er et tariffbrudd.Konflikten skal ikke tas med ulovlige aksjoner, sier Jakhelln.

Lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, mener den varslede aksjonen er en fullt lovlig aksjonsform. Om lag 12.000 medlemmer legger ned arbeidet i tidsrommet fra 11 til 12.30. Forbundet mener regjeringen med tvang vil unnta politifolk fra Arbeidsmiljølovens bestemmelser om hviletid.

- Veldig trygge
- Det er lov å ytre seg i et demokrati. Det er lov å drive med politisk streik, og denne streiken vil merkes. Alle politidistriktene vil være involvert, sa en sint Johannessen til NTB onsdag.

Om Arbeidsretten egentlig er rette adressat, sier han følgende til NRK:

- Det må han gjerne mene, men vi er veldig trygge på at streiken vår er lovlig.