Spår brå og bratt nedgang for industrien

Arbeidsledigheten øker og norske industriledere spår en brå og bratt nedgang for industrien.

Tallene som bekrefter omslaget i norsk økonomi, kommer på rekke og rad. Onsdag fastslo Statistisk sentralbyrå (SSB) at arbeidsledigheten (AKU) økte mot slutten av fjoråret, mens konjunkturbarometret for fjerde kvartal i fjor bekrefter at produksjonsvolumet falt.

Mye tyder på at det kan bli verre. For svak etterspørsel og mangel på risikovillig kapital gjør at norske industriledere mener framtidsutsiktene er dårlige, og stadig flere nedjusterer sine investeringsplaner. Industrilederne rapporterer til SSB at de forventer en videre bratt nedgang i konjunkturforløpet, og de tror at den kommer raskt.

Mindre investeringer
Sammensatt konjunkturindikator for industrien falt til -23 i fjerde kvartal i fjor. Det er langt under det historiske gjennomsnittet og signaliserer en bratt nedgang i konjunkturforløpet fra -6 i tredje kvartal. Ikke siden 1988, da konjunkturindikatoren ble innført, har den vært så lav som nå.

Industrilederne spår en lavere produksjon, fallende ordretilgang og svekkede priser i eksportmarkedet. Alle bransjer med flere enn 300 sysselsatte inngår i SSB-undersøkelsen, og et økende antall industribedrifter er i ferd med å nedjustere allerede vedtatte investeringsplaner.

Samtidig viste Norges Banks utlånsundersøkelse tirsdag at tilgangen på kapital ikke blir lettere framover, for bankene selv forventer en ytterligere innstramming i kredittpraksisen overfor bedriftene. Først 9. februar kommer regjeringen med sin kredittpakke som eventuelt kan bedre kredittilgangen.

76.000 ledige
Til sammen var 76.000 personer uten arbeid i november i fjor, det utgjør 2,9 prosent av arbeidsstyrken. I oktober var ledigheten på 2,7 prosent, og den økte dermed med 0,2 prosentpoeng, viser ferske tall fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU).

Undersøkelsen viser at veksten i sysselsettingen er stanset og at det ikke har vært reell vekst i sysselsettingen siden april 2008. Veksten i sysselsettingen stanset først for aldersgruppen 16-24 år, men har nå også stanset for aldersgruppen 25-74 år.

Torsdag kommer Nav med sine oppdaterte ledighetstall for januar 2009, der analytikerne forventer en ytterligere økning av ledigheten. Likevel mener analytikerne i DnB NOR at nedturen i norsk økonomi vil bli mildere enn nedgangskonjunkturen på 1990-tallet. Det begrunner de med at forrige krise hadde sitt opphav i Norge, og at større ubalanser hadde fått lov til å bygge seg opp. Dessuten peker de på at det nå føres en aktiv motsyklisk pengepolitikk.