Vi står han av

Vi er ikke sikker på hvor mange som forstår hvor heldige vi er i Norge. Selvsagt vil alle dem som også her i landet mister jobben som følge av finanskrisen, ha problemer med å se lyspunktene. Men uansett vil disse ha langt større muligheter i velferdslandet Norge enn hva tilsvarende arbeidstakere har mange andre steder. Sikkerhetsnettet er ikke like godt utbygget alle steder som i Norge verken i USA, i Europa eller i andre land rundt om i verden som nå kjenner finanskrisen blir sterkere og sterkere for hver dag.

Det som er synd, er at mange arbeidstakere her i landet og som jobber i utenlandseide bedrifter eller i bedrifter som har nære relasjoner til utenlandske foretak, nå uforskyldt får problemer. Uansett om virksomheten i Norge går godt og normalt, kuttes nå en rekke ordninger. Det gjelder ikke minst penger fra fabrikker og leverandører til markedsstøtte, opplæring m v. Dette betyr at mange kanskje ikke får de leveranser de ellers kunne ha fått. Det at det er muligheter i Norge synes å bety lite for dem som har verden som sitt salgsdistrikt.

Mange steder er det nå panikken som råder. Flere store aktører kutter titusener av stillinger. Noen stanser produksjonen totalt. Heldigvis synes vi fortsatt å ha roen i Norge. Nå er det viktig at alle trekker sammen. De som prøver å skaffe seg kortsiktig politisk gevinst på å fordømme alle pakker og gode tiltak som nå lanseres, bør kanskje se seg om kring.

Nå er det viktig at alle trekker sammen. Vi er ikke et øyeblikk i tvil om at vi skal "stå han av" som nordlendingene sier når stormen raser.

Men i tillegg til regjeringens tiltakspakker er det viktig at folk flest bruker på fornuftige vis. De aller fleste nordmenn har aldri hatt mer penger å rutte med enn i 2009. Bruk penger til nødvendig oppussing og til nødvendige fornyelser. Kommer bankene også på banen igjen kan vi virkelig stå som et forbilde for resten av verden.