Tok 85.000 jobber på én dag

På verdensbasis ble 85.000 arbeidsplasser fjernet i løpet av én eneste dag denne uka. Amerikanerne venter spent på hvordan opposisjonen vil stille seg til Barack Obamas krisepakke.

De sosiale konsekvensene av den økonomiske krisen som startet i USA, blir stadig mer merkbare verden over. Flere store selskaper kunngjorde denne uka nye masseoppsigelser. Det dreier seg blant annet om det amerikanske telekommunikasjonsselskapet Spring Nextel, som varsler at det vil kutte 8.000 arbeidsplasser.

I Japan vil tolv bilfabrikker redusere arbeidsstokken med totalt 25.000, og i Nederland forsvinner 13.000 arbeidsplasser i henholdsvis forsikringsgruppen ING og elektronikkgiganten Philips.

Ferske tall fra Russland viser at så mange som 500.000 mennesker mistet jobben i desember. Det vil si at 5,8 millioner mennesker, 7,7 prosent av befolkningen, nå går arbeidsledige i Russland, som opplever sin verste økonomiske krise siden 1998.

Håper på støtte
I USA håper president Barack Obama på sterk støtte fra republikanerne i opposisjonen da han tirsdag skulle diskutere krisepakken med dem.
Etter samtalene fortalte en fornøyd president at han hadde en flott utveksling av ideer med republikanerne, og at han også framover vil ønske ideeutvekslinger velkommen.

Obama uttalte at han fortsatt er optimistisk med tanke på å få krisepakken gjennom. Men han la til at han visste at han ikke ville få hundre prosent støtte.

Han understreket nødvendigheten av å få aksept for krisepakken og ba motvillige republikanere om å sette politikken til side.
Lederen for republikanerne, John Boehner, sa på sin side at han ser fram til fortsatt samarbeid med Obama om å forberede krisepakken.

- De nye, stygge økonomiske nyhetene krever raske og ekstraordinære tiltak, sa Obama, som håpet å få republikanerne med på laget.
Obama tok selv turen til Capitol Hill, noe som hans forgjenger George W. Bush sjelden gjorde.

Skeptiske
Obamas krisepakke er priset til 825 milliarder dollar. Flere republikanere og noen demokrater er bekymret for den høye prislappen. Mange republikanere skal dessuten være misfornøyde med at deres krav om flere skattekutt og lavere offentlig forbruk ikke er imøtekommet i tiltakspakken.

Obamas motkandidat i presidentvalget, John McCain, har tidligere sagt at han ikke vil støtte pakken slik den er i dag.

- Det må en slags lakmustest til for å se om den virkelig vil stimulere økonomien og om dette vil skje på kort sikt, sa McCain til Fox News søndag.