Slanking og omorganisering

Norske Peab omorganiserer og slanker virksomheten. 50 funksjonærer blir berørt. Den største endringen skjer innen Peab Bolig.

Mens anleggsvirksomheten drives som før, vil totalt 50 personer bli berørt av nedbemanningen innen entreprenør- og boligvirksomheten. I underkant av 30 vil bli oppsagt. Blant de øvrige får noen få andre roller hos entreprenøren, noen forlater selskapet gjennom naturlig avgang samt at kontrakter med innleide sies opp. Ingen produksjonsarbeidere blir berørt av organisasjonstilpasningen.

- Det er her snakk om en justering, strategiendring og tilpasning til dagens marked, opplyser Line Fredriksen som er direktør for kommunikasjons- og samfunnskontakt hos Peab Norge.

Strategiendringen går på hvordan Peab Bolig skal drives. Etter å ha handlet ute i markedet vil boligselskapet fra nå av bruke Peabs entreprenørkapasitet til å bygge ut prosjektene som er egenutviklet.

Størst blir derfor endringen inne Peab Bolig hvor staben reduseres fra 38 til 21 personer. Også her er det snakk om oppsigelser kombinert med naturlig avgang samt at noen overflyttes til entreprenørvirksomheten.

- Organisasjonen var dimensjonert for fortsatt vekst på boligutvikling. Slik markedet ser ut nå er ikke dette noen realistisk utvikling på kort sikt. Omsetningen for Peab Bolig blir i 2009 omtrent på samme nivå som i fjor, kommenterer Morten Stjern som er konstituert som Peab Bolig-sjef etter at Bjørnar Danielsen har valgt å gå av med pensjon.

- Vi har blandet erfaring med vårt tidligere praksis. Endringen gjør vi først og fremst for å redusere risikoen. Men samtidig sørger vi for sysselsetting til entreprenørvirksomheten i dagens svake marked, opplyser Stjern.

Han påpeker at omorganiseringen betyr mindre behov for funksjonærkapasitet.

- Boligselskapet har inntil nå hatt ansvaret for bygge- og prosjektledelse. Dette vil fra nå av ligge hos entreprenøren, fremholder Stjern som opplyser at nedbemanningen ikke har rammet utviklingskapasiteten.

- Vi har mange prosjekter under utvikling. Noen av disse tror vi at vi skal få i gang selv om markedet fortsatt er svakt. Vi knar prosjektene knallhardt for å få ned kostnadene. Det er fortatt mulig å selge i dagens marked hvis beliggenheten er bra og prisen riktig, sier Stjern.

Peab er i gang med tre egenutviklede boligprosjekter i Oslo-området som nå skal bygges i egenregi. Det er Zerom på Strømmen med 124 leiligheter pluss noe næring. Prosjektet skal være klart for overlevering i første kvartal 2010. Signatur på Bekkestua med 50 leiligheter med høy standard og næring i første etasje bygges i samarbeid med lokalt boligbyggelag. Ferdigstillelse første kvartal 2010. Sognsveien 66 vis a vis Ullevål Stadion består av 60 leiligheter med Kiwi-butikk i kjelleren. Beregnet ferdigstilling sommeren 2010.

Den nye konstituerte sjefen for Peab Bolig i Norge, Morten Stjern (41), er sivilingeniør som også har tatt en doktorgrad i risikostyring. Han kom til Peab i fjor for å bli direktør for virksomhetsutvikling som er en stilling han fortatt skal ha. Stjern har tidligere jobbet i Selmer/Skanska i åtte år hvorav en stor del innen anleggsvirksomheten i Sverige. Høsten 2000 meldte han overgang til AF hvor han etterfulgte dagens konsernsjef Pål Egil Rønn som teknisk sjef. Senere var han blant annet med på byggingen av den krevende Göta-tunnelen.