Krisepakke med komikkens skjær

Regjeringens krisepakke har et komikkens skjær over seg, mener NHH-professor Ola Grytten. Han er kritisk til at eksportnæringen blir oversett.

Grytten trodde knapt det han så da han leste regjeringens pressemelding for hjemfylket Møre og Romsdal, skriver Vårt Land.

I meldingen ble det opplyst at regjeringen som en del av krisepakken vil reparere en grindløe på Almklov i Vanylven kommune, samt at det er satt av 2 millioner kroner til toalett ved Linge ferjekai i Norddal kommune på Sunnmøre.

- Denne krisepakken har et komikkens skjær over seg, mener Grytten, som er professor ved institutt for samfunnsøkonomi ved NHH.
Professoren mener at regjeringen er altfor opptatt av å detaljstyre pengene, fremfor å gripe fatt i de virkelig store utfordringene i norsk økonomi, nemlig eksportindustrien.

- Jeg er veldig skuffet over at regjeringen ikke ser ut til å ha tatt innover seg alvoret. Det kan godt skje at etterspørselen etter norske eksportprodukter faller med 50 milliarder i 2009, kanskje enda mer, sier Grytten.

Han synes det er tragisk å lese om reparasjon av grindløer når en stor eksportnæring i samme fylke kan være i ferd med å gå under. Han er spesielt bekymret for verfts-, fiskeri-, og møbelindustrien, oppdrettsnæringen og en del petroleumsbedrifter langs kysten.
Grytten mener at regjeringen burde fokusert mer på skattereduksjon, lavere arbeidsavgift og flere økonomiske garantipakker, og tror det er ideologiske grunner til at det ikke har skjedd i større grad.