Stortorvet 1-3

Stortorvet 1-3

Stortorvet 1-3

Sted: Fredrikstad

Kontraktsum eks mva: 125 millioner kroner

Prosjekttype: Næringsbygg

BRA: 7.000 kvm

Byggherre: Gjensidige Eiendom

Totalentreprenør: Betongbygg

Arkitekt: Link Signatur AS Team Fredrikstad

Rådgivere: Byggherrerepr., RIB, og RIG: Multiconsult - RIE: Ing. Evensen - Rådgiver VVS: Planteknikk

Underentreprenører og leverandører: VVS: Borge Rør - Sprinkleranlegg: Brannsikkerhet Total - Utvendige tømrerarbeider: Byggmester Arne Røsstad - Systemhimlinger: Byggmontøren - Glassfasader og aluminium: EMA Glass - Brannisolering og tetting: Firesafe - Galvaniserte trapper: Frech Mek. Sveiseverksted - Taktekking: Icopal - Gravearbeider: Jørgen Karstensen - Klima og ventilasjon: KVE - Prefab stål/betongelementer og kranarb: Kynningsrud - Lev. storkjøkken: Metos - Systemvegger: Moelven Nordia - Elektro: Storm Elektro - Gulvsparkling: Odd Johansen & Co - Oppmåling: RG Oppmåling - Blikkenslager: Selbak Blikkenslagerverksted - Maler og gulvbelegg: Svein Strand - Innvendige tømmerarbeider: Vegg og Takmontasje - Ståltrapper og rekkverk: Weberg - Rivearbeider, saging/boring: Østfold Betongsaging

Plankebyen har fått en vesentlig oppgradering med et nytt kvartal ved Stortorvet.

Fasaderekken på vestsiden av Stortorvet knytter sammen ny og gammel arkitektur og byggeskikk. Det eldste bygget, et ærverdig jugendhus fra 1909 nederst mot Glomma, har fått to nye nabobygg. Eller snarere et og et halvt, siden et eksisterende hjørnebygg ble fullstendig revet og to etasjer på det andre ble tatt forsiktig ned. Alle tre eies av Gjensidige, som også blir en av leietakerne i det nye kvartalet.

Betongbygg fikk en prisforespørsel fra byggherre Gjensidige Eiendom i 2007 på en totalentreprise på hele bygget, men etter forhandlinger kom man fram til en fast pris på rigg, drift og råbygg, samt at øvrige arbeider skulle utføres som «åpen bok»/ samspillskontrakt. Betongbygg fikk der tiltransportert de prosjekterende. Rivearbeidet kunne settes i gang sommeren samme år. Stortorvet 3, hjørnebygget opp mot byen, var i tre etasjer og ble revet i sin helhet. En 70-tallskonstruksjon, fullstendig utdatert, utgjorde det midterste bygget.

- Vi anbefalte at første etasje fikk stå, men at to etasjer og loft på dette bygget ble revet og at vi bygde opp igjen med moderne arkitektur, forteller arkitekt Tom-Richard Kristiansen hos Link Signatur AS Team Fredrikstad. - Det er et markert hjørnebygg i det gamle jugendhuset, og vi ønsket at det motsatte hjørnet av kvartalet også skulle få et hjørnebygg som stakk seg frem. Den nye fasaderekken skulle ha en adderbarhet av former og være sammensatt av flere bygninger.

- Som ellers i Fredrikstad var det dårlige grunnforhold med mye leire. I tillegg støtte vi på forurenset masse fra gamle tanker. Det var også en del kabler og eksisterende fundamenter, faktisk mer enn vi forutsatte. Opprinnelig var det planlagt en kjeller, men på grunn av vann og grunnforhold ble det ikke noe av. Det ble lite spunting, kun i området rundt heis- og trappehus, sier Remi Løkke, prosjektleder i Betongbygg.

Åpent apotek

Før arbeider startet ble det igangsatt forhåndsregistrering av setningsskade, men ingen skade ble registrert. Bærekonstruksjoner er stål og hulldekker. I det midterste bygget, der første etasje fikk stå, var Apotek 1 Hjorten i drift i hele anleggsperioden. Forsiktig ble to etasjer plukket ned mens inngangen var sikret med gangtunneler fra torvet.

- Det ble lagt en membran over. Det var tenkt en plasstøpt konstruksjon, men da måtte vi føre bæring og understøtte ned der vi ville endt i apoteket. Der kunne det ikke være betongsøyler i lokalene, derfor ble en annen løsning valgt, sier Løkke. Kjelleren i dette bygget er rehabilitert. Tidligere holdt Glommen Sparebank til her, og det gamle bankhvelvet fungerer nå som arkiv for leietaker Fredrikstad Blad.

Kinesisk granitt

Fasadene består av lys og mørk kinesisk granitt, i tillegg til glass, aluminium og puss. På baksiden, med innkjøring fra Hollendergata, ligger det to utendørs parkeringsplan. I denne mindre synlige delen av bygget, er det brukt sementbaserte plater - et noe mindre forfinet materiale. Bygget har et solskjermingssystem med glasslammeller som automatisk justerer seg etter vær og vind. De tar både varme og lys og Løkke forteller at det var en utvelgelsesprosess for å finne rette kombinasjonen med glass og film som disse er belagt med.

Bygget har en rekke tekniske finesser, som CO2 - aktivering av ventilasjon og automatisk rombelysning. I det hele tatt vises dette bygget som påkostet, der det ikke bare har vært fokus på sparing og økonomi.

Vitalisering av sentrum

Link Signatur AS Team Fredrikstad valgte en karnappløsning i det midterste bygget. Også i den nye hjørnebygningen er det valgt en skrå, overhengende front. - Det markerer hjørnet i kvartalet, samtidig som inngangen til Fredrikstad Blad skulle ha et aktivt inngangsparti som ikke stikker seg bort. Bygninger i byen skal delta og være aktive med funksjoner. Jeg var for øvrig svært tilfreds med at avisen kom inn som leietaker. Der er det deadline sent på kvelden, og med vinduer helt ned til gulvet og med store glassflater kan hele byen «delta» i produksjonen. Å få denne plasseringen her langs Stortorvet, vitaliserer sentrum, mener arkitekt Kristiansen.

Økonomi og media

Leietakerne var definert da betongbygg kom inn i bildet. Nå er det kun få kvadratmeter ledig areal igjen, størstedelen av arealet har Fredrikstad Blad med sine 1700 kvm i første og andre etasje. Gjensidige har hele tredje etasje, og DnB Nor har fjerde etasje sammen med SG Finans og Elcon Santander. I sjette etasje ligger tekniske rom, mens en storslagen kantine med utsikt på klare dager helt til Hvaler befinner seg i femte etasje. Kontorfordelingen er blandet mellom cellekontorer og åpent landskap. Avisredaksjonen sitter nå for første gang i en åpen deskløsning, noe samtlige ansatte har bare gode erfaringer med så langt.

Bygget er dypt, og faren for mørke lokaler kunne vært tilstede hadde det ikke vært for løsningen i nord, langs Farmannsstredet. Til naboeiendommen er det kun 8 meter, og brannkravene gjorde at denne fasaden fikk lameller som ikke bare slipper inn lys i hver etasje, men også gir utsyn til byens liv på torvet.

Ønsket konkurranse

Betongbygg har utført betong-, mur- og flisarbeider i tillegg til innredningsarbeider. Sommeren 2007 var det en utfordring å få kontrahert og få tak i fagfolk. Men det var ønskelig fra totalentreprenørens side å få til en konkurranse på pris innen alle disipliner. Underentreprenørene er en kombinasjon av nye og gamle bekjentskaper, de fleste med et lokalt innslag. Multiconsult har vært sentrale på prosjekteringssiden. I tillegg til RIG og RIB har Multiconsult også hatt byggherrerepresentanten.

- Foruten de spesielle problemene det var med å holde apoteket åpent under den mest hektiske perioden, var det en trang byggeplass. Vi trodde i begynnelsen at det skulle bli store problemer. Men vi presiserte i alle sammenhenger for alle impliserte at dette er forholdene. Slik er det, og alle var innstilt på å samarbeide. Dårlig lagringsplass krever mye logistikk, men det har fungert over all forventning, sier Løkke. Riggplassen var i front på fortauet, men kommunen var samarbeidsvillig og tillot tidvis benyttelse av torvet.

Betongbygg opererer hovedsaklig i Østfold, men driver også boligbygging i egen regi. Stortorvet 1 og 3 er det største prosjektet i firmaets historie. Da er det ekstra hyggelig å slå fast at oppgaven ble løst på en svært god måte.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter