Preikestolen Fjellstue

Preikestolen Fjellstue

Preikestolen Fjellstue

Sted: Vatne i Strand kommune

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva: 30 millioner kroner

Bruttoareal: 1.290 kvm

Byggherre: Stavanger Turistforening

Prosjektledelse: Bernt Krogh

Arkitekt: Helen & Hard

Hovedentreprenører: Holz100 Norge (massivtre-elementer) og SK Langeland (byggeleder grunn og betong)

Rådgivere: RIB, RIAku og RIBr: Cowi - RIV: Modalsli Prosjektering - RIE: Ekrheim Elconsult - Statikk: Wörle Sparowitz Ingenieure

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhus: Brødrene Jørmeland - Betong: Strand forskaling - Massivtre-elementer: Holz100 Norge - Kledning og tregulv: Materialbanken - Skifer: Leverandør Modena Mur & Bygg, produsent Minera Norge - Mur og gulv: Hjelmeland Mur og Flis - Vinduer: NorDan - Dører: Diplomat Prosjekt - Tapet: Biritapet - Takvinduer: Velux - Glassvegger, -rekkverk,-løsning bad: Aadnesen glass - Maler: Ernst T. Andersen - Blikkenslager: Lie Blikk - Senger og skap: Avanti Ryfylke - Elektro: Sinus Elektro - Ventilasjon: Urd Klima Sandnes - Energi: Lyse - Rørlegger: Sig. Halvorsen - Automatisering: GK Norge - Heis: TKS - Hypokausten og peiser: Claudio Trovanelli - Brannsikring: Firesafe - Snekkerarbeid: Strand Bygg

 

Preikestolen Fjellstue på Vatne i Strand kommune har 28 rom med til sammen 75 sengeplasser, restaurant og konferanserom.

Fjellstua har bærende konstruksjon i massivtreelementer. Tak og vegger er kledd med kjerneved av furu.

30 millioner

Bygget har tre etasjer og har et bruttoareal på 1.290 kvadratmeter (bruksarealet er 1.100 kvadratmeter). Det har kostet totalt 30 millioner kroner, eks mva. Byggherren Stavanger Turistforening har mottatt bidrag fra lokalt næringsliv. Det er Helen & Hard Arkitektfirma AS som har tegnet fjellstua. Den er oppført i delte entrepriser. Byggearbeidene startet i mars 2007 og fjellstua ble tatt i bruk 25. november i fjor.

Det er plass til 100 mennesker i restauranten og 30 på konferanserommet. Daglig leder for Preikestolen Fjellstue er Hilde Trøen. Restauranten drives av Frode Helberg, som tidligere har arbeidet ved Craigs Kjøkken og Bar og ved Gastronomisk Institutt.

Kompleks geometri

Sivilarkitekt Dag Strass i Helen & Hard forteller at fjellstua ligger på et naturlig platå i et terreng som skråner slakt mot sør. Tomten er på 8.000 mål, så det bør være rom for eventuelle senere utbygginger. Grunnen består av morenemasser.

Bygget er svakt vinkelformet og bæres av massivtreskiver med en akseavstand på 2,7 meter. De flateste takene har sutak av metallplater for å sikre mot fukt. Fasadene av kjerneved er behandlet med jernvitrol for å få en jevn patina.

Innvendig er det eksponerte massivtrevegger. Alle elementene er satt sammen med tredybler. På baderom og i fellesarealer er det skifer støpt i betong på gulvene. Alle soverommene har oppforete gulv i kjerneved av furu. Himlingene er akustiske og tekket med stråtapet.

Strass sier at en av de største utfordringene i prosjektering og oppføring av bygget har vært den komplekse geometrien. - Vi brukte utenlandske statikere til å utføre beregningene. Vi endret litt på Holz 100 elementet, slik at det passet i dette prosjektet. Slik det er brukt her er det lagt to diagonale lag på utsiden av elementene og ikke inni dem for å få nødvendig stivhet. På denne måten har de diagonale lagene blitt en del av det arkitektoniske uttrykket. Rent arkitektonisk har den største utfordringen vært å få til et presist uttrykk med en veggoppbygging på 60 cm. Vi har lært mye om massivtre og miljøvennlig materialbruk.

Norwegian Wood

Preikestolen Fjellstue er et Norwegian Wood prosjekt, noe som har betydd strenge krav til energibruk og miljøvennlighet.

Det er vannbåren varme i alle betonggulv og alle baderomsgulv. Energibruk per kvadratmeter er beregnet til 107 kW per år. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning på drøyt 80 prosent. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling.

Materialer er valgt ut fra at bygget skal være allergi- og miljøvennlig, uten avgassing fra giftige stoffer og fra varighet. Bygget er tilrettelagt for bevegelseshemmede gjester.

I front av bygget er det støpt et dekke og opparbeidet et uteområde der det er plassert store steinbord. På vestsiden av bygget er det en overdekket terrasse. Fra bygget og tomten er det flott utsikt ut over Revsvatnet og den gamle Preikestolhytta fra 1949.

Krevende konstruksjon

Tim Knackstedt i Holz 100 sier at den største utfordringen i byggingen av Preikestolen Fjelllstue var den avanserte arkitekturen og kravet om at det kun skulle brukes massivtre i bærekonstruksjonen. - Resultatet er blitt er flott og spennende bygg.

Tom Kenneth Ravnås i Ekrheim Elconsult AS sier at den største utfordringen var at alle gjennomføringer i massivtreelementene måtte planlegges svært nøyaktig. - Dette var et ganske omfattende arbeid siden bygget har få rette vinkler. Dette har gått bra. Vi hadde ikke flere justeringer her enn på et vanlig bygg.

Bernt Krogh har vært prosjektleder for Stavanger Turistforening. Han er meget fornøyd med bygget slik det står. - Vi er enormt godt fornøyd både med arkitekten og med materialvalgene.

Tekst: Ole Harald Dale. Foto: Emile Ashley


Flere prosjekter