Måltidets hus

Måltidets hus

Måltidets Hus

Sted: Ullandhaug, Stavanger

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva: 150 millioner kroner

Bruttoareal: 9.138 kvm

Byggherre: Måltidets Hus Eiendom

Byggherreombud: Nyland Byggadministrasjon

Totalentreprenør: Skanska

Teknisk entreprenør: Skanska Tekniske

Arkitekt: Arkvest

Landskapsarkitekt: Multiconsult

Rådgivere: RIB og RIE: Multiconsult - RIV: Rambøll - RIAku: Sinus - RIEn: Systemenergi - RIBr: Conradi og Plan A

Underentreprenører og leverandører: Graving: T.Stangeland Maskin - Plassstøpt betong: Vasshus - Betongelementer: AS Betong - Prefab T-elementer: Bjørn Hansen - Stålkonstruksjoner: SL Mekaniske - Taktekking: Icopal - Fasadeglass: Hubro - Maler og gulvbelegg: Vatland & Sønn - Industrigulv og kantinegulv: Hesselberg Bygg - Kontorvegger: Nordia - Innr auditorier: Skeie - Lås og beslag: TrioVing - Gass: Aga - Byggavfall: Ragn Sells - Plassering: Anko

 

Måltidets Hus på Ullandhaug i Stavanger er et av Europas mest avanserte bygg for matforskning.

Bygget rommer Norconserv, Tine Norsk Senter for Mat og Måltidsforskning, Gastronomisk Institutt, M-Lab og Fagforum for Mat og Drikke og skal være et kompetansesenter for matforskning i Rogaland.

Tre deler

Måltidets Hus består av to fløyer som er bygget sammen med et glassbygg. Den ene fløyen er rektangulær og den andre buet. Inne i glassbygget står det et eget auditoriebygg i betong.

Begge fløyene har fire etasjer over bakkenivå og to under. Underetasjene rommer tekniske rom og parkeringsanlegg. Bygget er på 9.138 kvadratmeter, inkludert parkeringsanlegg. Tiltakshaver er Måltidets Hus Eiendom, som er eid av Norconserv og Smedvig Eiendom. Bygget er tegnet av Arkvest og ført opp i totalentreprise av Skanska Norge. Det er kostnadsberegnet til 150 millioner kroner eks mva. byggearbeidene startet i april 2007 og ble fullført i januar i år.

Slipte betongelementer

Tomten er svakt skrånende og ligger i Rogaland Kunnskapspark. Grunnen består av fjell. Prosjektleder Kurt Hermansen i Skanska forteller at underetasjene er i plasstøpt betong og at etasjene over bakkenivå har bærende konstruksjon av betongelementer. Etasjeskillerne er av hulldekker. I den buete fløyen er det kiler mellom hulldekkelementene. Begge fløyene og midtbygget har flate, isolerte og papptekkete tak. Fasadene består av glass, aluminium og mørke, diamantslipte betongelementer.

Bygget rommer kontorer, et auditorium med 100 sitteplasser, stor kantine, spesialkjøkken for Gastronomisk Institutt og flere laboratorier for Tine og Norconserv. I kontoretasjene er det systeminnredning. På gulvene er det vinyl, med unntak av fellesområder og toaletter der det er keramiske fliser og i auditoriet og møterom der det er heltreparkett av røykt eik.

Komplekst bygg

Hermansen sier at Måltidets Hus har bydd på mange utfordringer. - Det er et komplekst bygg med mange avanserte tekniske løsninger. Vi gikk mange runder med brukerne for å finne de beste løsningene. Både SD-anlegget og AV-løsningene er meget avanserte.

Prosjektutvikler Geir Endresen i Skanska forteller at ingen har bygget et slikt bygg i denne skalaen tidligere. - Vi skulle kikke på lignende bygg i Europa, men fant ikke noe tilsvarende noe sted. Vi har måttet plukke elementer mange plasser.

Sju ventilasjonsanlegg

Måltidets Hus har vannbåren oppvarming med konvektorer, basert på fjernvarme. Solavskjerming skjer med utvendige persienner styrt av SD-anlegget. Byggets vrimleområder inneholder en del effektbelysning. Bygget har sju separate ventilasjonsanlegg for balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling. Internt bredbånd er basert på fiber. Alle kontorer har følere slik at temperaturen kan justeres individuelt. Materialvalg er gjort ut fra

ønske om et enkelt og rimelig vedlikehold. Det ble praktisert rent bygg under byggingen. Råbygget ble tørket ut med rotoravfuktere. Det er 220 parkeringsplasser i de to parkeringsetasjene under bygget og gjesteparkering utenfor.

Ingen fraværsskader

Da aktiviteten var på topp var 130 personer i arbeid på bygget. Ifølge Hermansen var det ingen fraværsskader under byggingen. Sorteringsgraden for byggavfall var på 70 prosent. - Bygget har mange nye løsninger, noe som betydde en bratt lærekurve. Hele staben har lært veldig mye av dette bygget. Vi har brukt det til resertifisering av kvalitetsikringssystem (ISO 9001) og miljø (ISO 14001) i Skanska Rogaland.

Sivilarkitekt Ann Karin Tjørhom i Arkvest forteller at bygget gav mange ut-fordringer. - En stor utfordring var romprogrammet. Jeg tror vi har lyktes med å sette alle de rommene brukerne vil ha.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter