Krisepakken trygger arbeidsplasser i bygg og anlegg

BNL har i høst jobbet hardt for å skape en forståelse for mulighetene og utfordringene i byggenæringen etter at finanskrisen rammet norsk økonomi. Forventningene har derfor vært store til hva dagens krisepakke vil bety for næringen.

Peder B. Backe

Administrerende direktør i BackeGruppen AS og styreleder i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Andre gjestekommentatorer

Ketil Lyng, BNL
Per Sandberg, Stortinget (Fr.P)
Steinar Gullvåg, Stortinget (A)
Bjørn Erik Øye, Prognosesenteret
Geir M. Aarstad, Skanska
Terje R. Venold, Veidekke
Øyvind Helleraker, Stortinget (H)
På Egil Rønn, AF
Jon Sandnes, EBA
Gunnar Kvassheim, Stortinget (V)
Liv Kari Hansteen, RIF
Martin Mæland, OBOS

Byggenæringen er svært fornøyd med at regjeringen har viet oss så stor oppmerksomhet som de har, og dette er ikke fordi regjeringen har en forkjærlighet for bygg og anlegg. Nei, det er en anerkjennelse av at det vi produserer er samfunnsnyttig og at vi som næring kan brukes til å øke sysselsettingen i en tid der vi ser arbeidsledigheten stige kraftig.

At regjeringen nå bidrar med mer enn 10 milliarder kroner i vår sektor monner. Hvor mange arbeidsplasser som sikres med denne pakken er usikkert, men ut i fra foreløpige beregninger vil regjeringens tiltakspakke kunne trygge i overkant av 20 000 arbeidsplasser.

Prioriteringen av miljøtiltak viser også at byggenæringen er i en nøkkelposisjon for å realisere viktige klimamålsettinger.

Et annet tiltak som er av betydning for byggenæringen er endringene i permitteringsreglene. Utvidelsen av antall uker for dagpenger fra 30 til 42, og endringen i bedriftenes lønnsplikt fra 10 til 5 dager gjør det lettere å velge permitteringer fremfor oppsigelser. Det er likevel skuffende at regjeringen ikke innfører muligheten for rullerende permitteringer. En slik ordning ville gjort det mulig for flere å dele på det å være permittert, nå må de som permitteres bære hele belastningen alene.

For øvrig vil jeg legge til at det er positivt at alle partiene på Stortinget i all hovedsak støtter opp under disse tiltakene. Det gir oss en viktig politisk støtte, og er en trygghet for at alle kommunestyrer som skal følge opp prosjektene har en forpliktelse til å holde trykket oppe i saksbehandlingen.

Utviklende konkurranse
Når regjeringen satser på bygg og anlegg for å øke sysselsettingen og sikre arbeidsplasser, legger det et stort ansvar på alle aktørene i byggenæringen. Gjennom Byggekostnadsprogrammet er vi blitt tilført viktig kompetanse om hvordan vi kan øke produktiviteten i vår næring. Fokus på effektiv produksjon og null feil i gjennomføringen av prosjektene våre bidrar til å redusere kostnadsnivået og utvikle produksjonsprosessene. Uansett vanskelig marked eller ikke har vi et ansvar for å optimalisere produksjonen vår slik at vi kan tilby kvalitet til konkurransedyktige priser i markedet. Det forplikter å bli vist slik oppmerksomhet og ansvar som regjeringen har vist oss i dag.

Rask behandling viktig
Etter at regjeringen nå har lagt frem sin krisepakke skal den følges opp i praksis i kommunene rundt om i landet. Da er det viktig at det ikke brukes unødvendig mye tid på å utvikle prosjekter som skal realiseres. For ikke lenge siden oppfordret Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) kommunene til å anvende standard kontrakter når de bestiller nye byggeprosjekter. Det oppfordrer jeg sterkt til at følges opp. Det vil gi gode juridiske rammer for et byggeprosjekt, og kan bidra til at et prosjekt kommer raskere i gang.

Likeså tiltaket om å forkorte anbudsfrister på mindre prosjekter. Om det virkelig blir realisert, at et lite prosjekt skal ha en anbudsprosess på kun fjorten dager, så vil det være et viktig bidrag til at mindre prosjekter får en rask igangsetting. Det forutsetter imidlertid at plan-og bygningsetaten har ferdigbehandlet sakene.


Vi må omstille oss
Selv med den gode pakken byggenæringen har fått i dag, så står næringen overfor store omstillinger. I høst ventet vi en nedgang i omsetningen på 40 milliarder kroner i byggsektoren, en nedgang fra 120 til 80 milliarder kroner. Med regjeringens forslag til krisepakke vil denne nedgangen bli redusert, men fortsatt står vi overfor en kraftig nedgang i aktivitetsnivået. Den utfordringen må vi møte seriøst og offensivt og bruke til å utvikle oss som næring, og forhåpentligvis er det den seriøse delen av næringen som kommer styrket ut av krisen.

Samtidig vil jeg påpeke at det er viktig at regjeringen i tillegg til krisepakken bidrar med en finanspakke som kan få finansmarkedet til å fungere tilfredsstillende igjen. Dette er grunnleggende for hele det norske næringsliv, ikke bare bygg og anlegg.

Regjeringen har i dag gitt et viktig bidrag for at vi som aktører i bygg og anlegg skal kunne fortsette vårt arbeide. La oss vise oss denne tillitten verdig. Krisesituasjonen vi befinner oss midt oppe i krever en seriøs innsats fra oss alle!