Regjeringen får ros for samferdselssatsing

Syklistene jubler, og miljøorganisasjonene skryter av den grønne profilen i regjeringens krisepakke for samferdselssektoren. Også næringsorganisasjoner gir ros.

Totalt inneholder pakken som ble lagt fram mandag, 3,65 milliarder kroner til å ruste opp vei- og jernbanenettet her i landet. Av dette går 2,3 millioner kroner til vei og 1,3 millioner kroner til jernbanen. 50 millioner skal brukes på ladestasjoner for elbiler.

Blomster
Syklistene er begeistret for at regjeringen vil bruke en halv milliard kroner til gang- og sykkelveier i krisepakken.

- Regjeringens satsing er en seier for syklister i Norge og for Syklistenes Landsforening (SLF), sier Rune Gjøs, generalsekretær i SLF. Foreningen overrakte mandag blomster til samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) for å vise sin begeistring.

Skryt
Regjeringen får skryt fra flere miljøvernorganisasjoner for profilen på krisepakken.
Leder i Norsk Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, sier at satsingen på gang- og sykkelveier og jernbane gir pakken en kjærkommen grønn profil.

Miljøorganisasjonen Zero sier seg i en pressemelding svært godt fornøyd med at regjeringen satser på 5.000 nye ladepunkter for elbil.

Natur og Ungdom uttaler at det er mange gode miljøtiltak i pakken og at regjeringen viser vilje til å investere miljøvennlig.

Asfalt og ny vei
Statens vegvesen lover en dobbelt effekt av pengene til vei - de skal både gi bedre veier og folk i arbeid.

- Vår oppgave nå er å sørge for at vi får disse pengene fortest mulig ut på veien, og at aktiviteten bidrar til økt sysselsetting, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Veimidlene skal brukes til legging av asfalt, vedlikehold og opprusting av ferjekaier, vedlikehold av bruer og tunneler og tiltak for bedre trafikksikkerhet. Dessuten er 200 millioner kroner bevilget til åtte større veiprosjekter som nå kan komme raskere i gang.

- Bedre transport
Transportbrukernes Fellesorganisasjon sier i en kommentar at de mange tiltakene på vei og bane vil redusere transportkostnadene for norsk næringsliv og sikre sysselsetting.

Norges Automobil-Forbund mener dette er begynnelsen på et krafttak for å rette opp forfallet på norske veier. NAF er også positiv til mange nye ladestasjoner for elektriske biler.

- Bedre jernbane
Bevilgningen på 1,3 milliarder kroner til jernbanen skal gi et bedre og mer punktlig jernbanetilbud for folk og næringsliv rundt om i landet. Dessuten skal det få flere hender i arbeid raskt, lover regjeringen.

Stein Nilsen, konserndirektør og leder for NSB persontog, lover at de nye bevilgningene til Jernbaneverket vil gi de togreisende en enklere hverdag. Han peker blant annet på at jernbanen nå får mer midler til å rydde skog for å hindre at trær faller over jernbanelinjene.

Det er satt av nær 500 millioner kroner til investeringer i jernbane. Nesten halvparten går til to større prosjekter. Det er Gevingåsen tunnel mellom Hommelvik og Hell i Trøndelag og framskyndelse av prosjektet Barkåker - Tønsberg på Vestfoldbanen.