RIF har prosjektene

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) er positiv til regjeringens tiltakspakke, med store bevilgninger til kommuner og samferdsel.

Som ventet er tiltakspakken lite konkret på prosjektsiden. Derfor har RIFs eksperter utarbeidet en liste over 113 gode prosjekter som kan igangsettes straks.

- I RIF var vi klar over at det er vanskelig for myndighetene å foreslå konkrete prosjekter ettersom forvaltningen er siloorganisert. Derfor engasjerte RIF 7500 ansatte i medlemsbedrifter over hele landet i forkant av dagens krisepakke. Gjennom RIFs nettverk tilbyr vi myndighetene en unik innsikt i hvilke prosjekter som er klare for realisering, og hvilke prosjekter som tilfredsstiller viktige kriterier til kvalitet og bærekraft. Vi håper kommuner over hele landet kan ha nytte av listen når de skal prioritere bruken av 4 vedlikeholdsmilliarder og 2,8 milliarder til nybyggprosjekter. sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.

Vedlikeholdsetterslepet tettes i kommunene
Med totalt 6, 8 milliarder til kommunene, er det rom for en rekke utbedrings-, samt nybyggingstiltak. At det er satt av 3,8 milliarder til vedlikehold, er en god start, men dette er et arbeid som må forsette også i årene som kommer. Skoler, sykehus, sykehjem, kulturbygg og idrettshaller trenger alle opprustning, og RIF har pekt på en lang liste mindre strakstiltak, i tillegg til større utbedringer og nybygg. I listen over RIFs 113 prosjekter, finnes i tillegg flere anlegg som vil være kandidater for regjeringens 250 idrettsmillioner. Nær 80 millioner er bevilget til kulturbygg. Trondheim, Bergen, Stavanger, Fredrikstad og Sørlandsbyene vil sikre fremtiden til sine minneverdige trehus gjennom regjeringens 77 millioner til brannsikring.

Bioenergiprosjekter klare
Miljø har vært et av hovedkriteriene til utvelgelse av RIFs 113 gode prosjekter. Regjeringen har lagt vekt på miljøtiltak og økt bevilgningene til miljøvennlige energiprosjekter, blant annet gjennom økte midler til Enova. RIF gleder seg i tillegg over 50 millioner til utbygging av bioenergi og har gode prosjekter i Mysen, Spydeberg, Asker og Kløfta.

Samferdsel et stykke på veien
Også samferdsel er et viktig område for regjeringens tiltak, med 2,3 mrd til vei og 1,3 mrd til jernbane. Det er allikevel langt fra anbefalte investeringer for opprustning av vegnett, havner og kollektivtilbud. E-18 Sky-Langangen er ett av RIFs 113 prosjekter som har fått øremerkede midler i regjeringens tiltakspakke. Det har også utbygging av jernbanelinjen mellom Larvik og Porsgrunn, samt mudring av Honningsvåg Havn. Statens Vegvesen og Jernbaneverket har begge gode prosjekter som kan igangsettes raskt. RIF er imidlertid spente på hvor langt krisekronene rekker.

I tillegg til de konkrete tiltakene etterlyser RIF avsatte midler til oppbygging av planreserver. Det er usikkert hvor lenge nedgangstidene vil vare, og RIF mener det er behov for å tenke langsiktig, med gode prosjekter for oppstart også etter 2009.

Ønsker mer miljø, sikkerhet og FoU
RIF har anbefalt tiltak for utbedring av vann- og avløpsnettet i Norge, tiltak som sikrer renere drikkevann blant annet på Vestlandet. Blant RIFs 113 gode prosjekter, er også oppgradering av strømnettet og en økt satsning på FOU for miljø og sikkerhet i byggesektoren. RIF håper regjeringen vil komme tilbake til slike tiltak gjennom andre bevilgninger.

- Vi er så langt fornøyd med at regjeringen har tatt imot gode, faglige innspill. Nå håper vi kommunene vil følge opp og komme raskt i gang med gode prosjekter som konkretiserer regjeringens innspill, avslutter Hansteen.