Satser på fornybar energi

Enova får i regjeringens tiltakspakke 1,2 milliarder kroner ekstra for å styrke satsingen på miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon.

I tillegg vil regjeringen ta et steg nærmere sitt månelandingsprosjekt, ved å øke statens andel av investeringene i et teknologisenter for CO2-fangst på Mongstad. Bevilgningen økes med 962 millioner kroner - mer enn en dobling av bevilgningen i statsbudsjettet.

Regjeringen understreker at bevilgningsbehovet for 2009 er usikkert, og at de i nær framtid vil komme tilbake til Stortinget med en egen proposisjon om teknologisenteret på Mongstad.

- For å sikre næringslivet, nå og i fremtiden, er det viktig med en sikker energiforsyning og nye grønne arbeidsplasser. Vi håper at økte midler til industriell energieffektivisering kan sikre arbeidsplasser samtidig som det frigjør energi, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Utfordring
- Det er bra at regjeringen styrker satsingen på energieffektivisering og fornybar energi, sier administrerende direktør Steinar Bysveen i Energibedriftenes Landsforening (NBL).

Bysveen påpeker at Stortingets klimaforlik forutsetter betydelig utbygging av fornybar energi fram mot 2020, og at tiltakene i krisepakken ikke løser denne utfordringen.
Bevilgningsøkningen til Enova er stor, men regjeringen burde samtidig ha kommet med noen klare signaler om rammevilkårene for fornybar energi, mener Frp.

Ikke fornøyd
- Nå vedvarer usikkerheten i energipolitikken, og dermed frykter jeg at effekten av krisepakken blir mindre enn den kunne ha vært, sier Ketil Solvik-Olsen, energi- og klimapolitisk talsmann i Frp.

Frp mener at det blant annet burde vært foretatt direkte energiinvesteringer i andre land.

- Fremfor bare å kjøpe klimakvoter, så burde man bygge ut energiprosjekter med norsk teknologi og norske leverandører. Et tiltak burde også være å gi skattereduksjon til husholdninger og bedrifter som gjør ENØK-tiltak, sier Solvik-Olsen.