- Positive boligtiltak i krisepakken

Boligdelen av regjeringens tiltakspakke viser at regjeringen har lyttet til noen av våre råd. Det sier adm. direktør Ralph Norberg i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

- Dette viser at regjeringen har sett verdien av å stimulere fram økte investeringer i boligsektoren. Økningen i tilskudd til omsorgsboliger og sykehjem, studentboliger og utleieboliger, samt økte lånerammer i Husbanken, er tiltak i riktig retning, selv om vi absolutt kunne ha ønsket oss større rammer, sier adm. dir. Norberg.

NBBL har spilt inn en rekke forslag til regjeringen om tiltak for å øke investeringstakten i en boligsektor som er hardt rammet av finanskrisen.

- Forslagene regjeringen nå fremmer gjelder investeringer som alle er enige om behovet for. Vi har også foreslått økte tilskudd for å få til større aktivitet rundt energiomlegging og ENØK-tiltak i den konsentrerte bebyggelsen. Vi må kunne forutsette at de ekstra midlene som nå tilføres Enova vil gi økt rom for dette, sier Norberg som for øvrig har merket seg spesielt ett felt der regjeringen etter NBBLs mening kunne ha gått mye lenger.

- Alle aktuelle faginstanser er enige om at det trengs mer rehabilitering og modernisering av eksisterende boliger, særlig knyttet til tiltak for å gjøre boligmassen bedre tilgjengelig for eldre og bevegelseshemmede. Ikke minst i blokkbebyggelse eid av borettslag og sameier, er dette investeringer som ikke er lette å få utløst, selv om alle ser behovet. Her vil økonomiske stimulanser være helt avgjørende for å få opp aktiviteten.

- Vi synes at regjeringen burde ha brukt krisepakken til å få mer trøkk på rehabilitering av eksisterende boligmasse. Dette gir god syssel¬settings¬effekt landet rundt og er noe som bør vektlegges mye sterkere fra regjeringens side neste gang den legger fram boligtiltak, sier NBBL-direktør Ralph Norberg.