- Demper nedgangen

BNL mener regjeringens forslag til tiltakspakke innebærer tiltak og økte bevilgninger på mange milliarder kroner til bygge- og anleggsprosjekter. (Se videoer)

 

- Det er svært positivt at Regjeringen har lyttet til våre analyser om ledig kapasitet i byggenæringen og den mulighet det gir til å løse viktige samfunnsoppgaver innen bygg og anlegg. Ut fra våre foreløpige beregninger vil Regjeringens tiltakspakke kunne dempe nedgangen og trygge i overkant av 20.000 arbeidsplasser, sier administrerende direktør Ketil Lyng i BNL.

Om bygg:

BNL er godt fornøyd med forslaget om økte bevilgninger på ca 10 mrd kroner til rehabilitering og vedlikehold av bygg i både kommunal og statlig sektor.

Om miljø og energitiltak:

Regjeringen har valgt å styrke ENOVAs generelle tilskuddsordninger.

- BNL håper at tiltakene blir rettet inn mot energieffektivisering i bygg. Det vil gi størst sysselsettingseffekt, sier Lyng.

Om anlegg:

Økte midler til både investeringer og vedlikehold av vei og jernbane på til sammen 3,8 mrd kroner, betyr en total økning på 6,7 mrd til samferdsel i 2009. Dette er vi godt fornøyd med. Kortere anbudsfrister er også et positivt tiltak som vil bidra til at prosjektene kan komme raskt i gang.

- Regjeringen prioriterer tiltak som kan gi relativt rask effekt. Det er bra for anleggsnæringen, sier Lyng.

Om endring i permitteringsreglene:

BNL er fornøyd med at regjeringen myker opp permitteringsreglene slik at man unngår unødvendige oppsigelser i bygg og anleggsnæringen. Spesielt fornøyd er vi med forslaget om å øke antall uker for dagpenger fra 30 til 42. Dette er et steg i riktig retning.

Forslaget om å korte ned på bedriftens lønnsplikt fra 10 til 5 dager gjør det også lettere å velge permittering framfor oppsigelser i nåværende situasjon.

Om kompetanse og arbeidsmarkedstiltak:

NAV får utvidede rammer til å sette bedriftene i stand til å beholde kompetansen gjennom mer bedriftsintern opplæring.

- Det gjør våre bedrifter i stand til å sikre omstillingsevnen, og det er svært viktig for våre medlemsbedrifter i den tida vi har framfor oss, sier adm.direktør Ketil Lyng.

- BNL er også svært positive til at lærlingestøtten økes slik at bedrifter lettere kan beholde lærlingene og ta inn nye. Dette er et viktig signal overfor de unge som skal velge utdanningsløp om kort tid, understreker Lyng.

Sluttkommentar:

Staten har lagt opp til rask effekt av bidragene til offentlige sektor med ubyråkratiske ordninger, og det er næringen svært fornøyd med.

Byggenæringens Landsforening venter også med spenning på neste pakke som legges fram 9. februar. Et bedre fungerende bankvesen vil være et fundament for at vi skal få full nytte av tiltakene som legges fram nå.