Gjøvik tinghus

Gjøvik tinghus

Gjøvik tinghus

Sted: Gjøvik

Prosjektkostnad: Ca 60 millioner kroner

Areal: 2200 kvm + parkeringskjeller på 350 kvm

Byggherre: Gjøvik Ski

Prosjektledelse: Svendby Bygg Consult

Arkitekt: Stein Halvorsen

Totalentreprenør: Syljuåsen

Rådgivere: RIB: Svendby Bygg Consult - RIV: Energi og Miljø Consult (emcon) - RIE: Bakke El-installasjon

Sideentreprenører: Prefab betong: Opplandske Betongindustri - Heis: Kone - Leveranse av ventilasjonsanlegg: GK Norge - Montering av ventilasjonsanlegg: Raufoss Tak & Blikk Rørlegger: Jørstad - Elektro: Bakke El-installasjon

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Gjøvik Graveservice - Betong, tømrer, brannsikring, maling og gulvbelegg: Syljuåsen - Glass og aluminium: Sagstuen - Taktekking: Icopal Tak Øst - Byggevarer: Maxbo Proff - Vinduer: Skallevold Trevare - Ståldører: Atlas Industri - Mur- og flisarbeider: Oppland Mur & Flis - Solskjerming: Scandic - Lås, beslag og adgangskontroll: b&t Låsservice - Porter: Gjøvik Port & Montasje - Forskaling: Teknikk

 

- Vi har vært bevisste på at bygget skal fremstå som monumentalt. Tinghus har en betydelig samfunnsfunksjon som bør underbygges på lik linje med for eksempel rådhus, kirker og brannstasjoner. Spesielt viktig er det i de tilfeller der bygget har en så fabelaktig beliggenhet som på Gjøvik.

Ordene kommer fra sivilarkitekt Magnus Rynning-Tønnesen hos arkitektkontoret Stein Halvorsen AS, som har tegnet det nye tinghuset på Gjøvik. Foruten å fremheve byggets viktige samfunnsfunksjon har arkitekt lagt vekt på i størst mulig grad å utnytte utsikten mot tilliggende park og ikke minst Mjøsa.

- Byggets to største rettssaler ligger som bokser innover i huset med store vinduer mot parken og Mjøsa, sier Rynning-Tønnesen. Han legger til at de store glassfasadene i tinghusets inngangshall gjør at man både får en god utsikt innen i fra og ikke minst fremstår bygget som meget åpent når man står på utsiden.

Ærverdige rettssaler

Foruten glass inneholder fasadene store partier med hvite prefab veggelementer i betong som brytes opp med noe trebruk.

På gulvene inne er det valgt store keramiske fliser i inngangshallen, linoleum i kontorarealer og parkett i rettssalene og seremonirom. Parketten i rettssalene er trukket videre opp på veggen bak dommerne.

- Man skal få en følelse av ærverdighet når man kommer inn i rettssalene, sier Rynning-Tønnesen.

Privat utbygger

Gjøvik Tinghus har et areal på cirka 2200 kvadratmeter fordelt på tre etasjer. I bakkant av selve bygget og i flukt med tinghusets første etasje er det

bygget en parkeringskjeller på 350 kvadratmeter. Prosjektet har hatt en prosjektramme på 60 millioner kroner.

Ski Gjøvik AS er byggherre. Bak byggherreselskapet står tidligere skikonge Bjørn Dæhli og Vidar Svendby. Sistnevnte er eier av selskapet Svendby Bygg Consult AS, som i prosjektet både har fungert som byggherres prosjektleder og rådgivere innen byggeteknikk.

Ski Gjøvik AS leier nybygget ut til domstolsadministrasjonen og byggets bruker er Gjøvik tingrett.

Gjøvik-entreprenør

Det er Gjøvik-entreprenøren Syljuåsen AS som har hatt totalentreprisen på de bygningsmessige arbeidene. I prosjektet ble de tekniske fagene, heisleveransen og prefab betong utført i egne entrepriser. Syljuåsen hadde imidlertid fremdriftstyringen også for disse fagområdene.

- Vår kontrakt har vært på 28 millioner kroner inklusive moms, forteller Syljuåsens prosjektleder Rune Andersen. Han er godt fornøyd med gjennomføringen og samarbeidet i prosjektet. 

- Det har blitt et flott bygg, som det har vært artig å få være med på å bygge, sier Andersen.

Fornøyd arkitekt

Også sivilarkitekt Magnus Rynning-Tønnesen kan si seg fornøyd med det endelige resultat.

- Vi har så klart ikke fått alle løsningene vi ønsket, men de løsningene som er kommet på plass har vært et samspill mellom bruker, domstolsadministrasjonen, byggherre, entreprenør og oss. Jeg mener kvalitetene i dette huset ligger over de kriteriene som ligger i programmet til domstols-administrasjonen, avslutter Rynning-Tønnesen.

Tekst og foto: Ådne Homleid


Flere prosjekter