Må holde på varmen

Nå må byggenæringen ta mer hensyn til miljøet. En skjerpet plan- og bygningslov krever at energibehovet til nye bygninger senkes med 25 prosent.

Lavenergiprogrammet for bygg og anlegg er et samarbeid mellom myndigheter og byggenæring som skal jobbe med energieffektivisering og miljøvennlig energiomlegging. De som er med i programmet er Byggenæringens Landsforening, Arkitektbedriftene, Husbanken, Enova, Byggteknisk Etat, Statsbygg og NVE.

Myndighetene skjerper miljøkravene til byggenæringen. Nå skal energibehovet til alle nye bygninger reduseres med gjennomsnittlig 25 prosent. I en overgangsperiode har nye og gamle tekniske forskrifter i plan- og bygningsloven blitt benyttet side om side, men fra august 2009 gjelder kun de skjerpede energikravene for alle nybygg.

Lavere enerrgiforbruk gir lavere strømutgifter. For å få Husbankfinansiering må blant annet de nye forskriftskravene om redusert energibehov være oppfylt.

- Det er fortsatt mange som ikke er klar over at nye energikrav i teknisk forskrift blir obligatorisk fra august i år. Jeg tror de som skaffer seg den nødvendige kompetansen på miljøsiden lettere får både oppdrag og finansiering, sier daglig leder i Lavenergiprogrammet, Guro Hauge.

Så nå må byggenæringen sette seg inn i revidert teknisk forskrift som stiller strengere krav, både til energikilder og til hvor tette bygningene skal være. Lavenergiprogrammet presenterer enkle og praktiske grep på et kurs for byggebransjen 5. februar i Kristiansand

Les mer her