Lønna opp i byggenæringen

Heltidsansatte i bygge- og anleggsvirksomhet hadde en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsbetaling på 32 800 kroner per 1. oktober 2008. Dette var en økning på 5,9 prosent eller 1 800 kroner mer enn på samme tidspunkt året før.

Avtalt månedslønn utgjorde i gjennomsnitt 31 300 kroner, en vekst på 1 700 kroner eller 5,8 prosent, melder SSB.

Håndverkere
Håndverkere er den største yrkesgruppen i bygge- og anleggsvirksomhet. Blant håndverkerne utgjør elektrikere en stor gruppe. Disse hadde en månedslønn på 30 500 kroner, dette er en økning på 6 prosent fra året før. En annen gruppe med mange ansatte er tømrere og snekkere som hadde en månedslønn på 29 000 kroner, tilsvarende en lønnsvekst på 5,6 prosent. Vei- og anleggsarbeidere, som også er en yrkesgruppe med mange ansatte, hadde en lønnsvekst på 3,7 prosent.

Ingeniører og ledere
Høgskoleyrkene, der vi blant annet finner ingeniører og teknikere, hadde en månedslønn på 40 600 kroner, noe som utgjør en lønnsøkning på 7,8 prosent sammenlignet med året før. Lønnsveksten for administrative ledere var på 8,9 prosent, dette gav en gjennomsnittlig månedslønn på 49 800 kroner.

Underliggende lønnsvekst
Strukturelle endringer i næringen, i tillegg til resultater av lønnsforhandlinger, vil kunne påvirke lønnsendringen som måles. Dette kan være forhold som for eksempel sysselsettingsmønsteret, eller at personer bytter jobb mellom ulike næringer og yrker med forskjellig lønnsnivå. I tillegg påvirkes tallene av forskjeller mellom de som kommer inn i arbeidsmarkedet sett i forhold til de som går ut. Den underliggende lønnsveksten, eller lønnsveksten for personer som er ansatt i samme yrke og jobber i den samme bedriften i en heltidsstilling, viser seg å være på 9,4 prosent, altså noe høyere enn for den samlede lønnsveksten når alle strukturelle faktorer er iberegnet.

Beregnet årslønn
Heltidsansatte i bygge- og anleggsvirksomheten har en beregnet gjennomsnittlig årslønn i 2008 på 385 300 kroner. Dette er en økning på 21 100 kroner eller 5,8 prosent i forhold til 2007. Beregnet årslønn tar utgangspunkt i at det utbetales lønn for tolv måneder i året, noe som betyr at feriepenger ikke er inkludert. Den omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonus, men ikke overtidsbetaling. Årslønna beregnes ved hjelp av informasjon fra to årganger av lønnsstatistikken, bruk av kvartalsvise lønnsindekser, samt informasjon fra lønnsoppgjørene. Tall for 2008 er foreløpige frem til lønnsstatistikken for 2009 blir frigitt.