Ikke helt håpløst med lavinnskuddsboliger

Gjeldsproblemene knyttet til lavinnskuddsboliger er mindre enn fryktet, viser en rapport fra NIBR.

Bare 100 av 2.400 husholdninger i 91 lavinnskuddsborettslag har misligholdt felleskostnadene, viser en rapport fra Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR). NIBR har sett nærmere på boliger som har blitt solgt i perioden 2004 til september 2008 med et innskudd lavere enn 25 prosent av kjøpesummen.

Forskerne påpeker at lavinnskuddsboligenes prospekter i mange tilfeller har vært utilstrekkelige. Dette gjelder særlig informasjon om totalpris, framtidig kostnadsutvikling og medlemskap i sikringsordning mot tap på felleskostnader.

Kritikk
Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) fikk i fjor vår skarp kritikk fra opposisjonspolitikere og medier for å ha bagatellisert gjeldsproblemene som lavinnskuddsboliger har medført for mange unge. I april nedsatte hun et statssekretærutvalg som skal komme med forslag som kan forebygge gjeldsproblemer for kjøpere av såkalte lavinnskuddsleiligheter.

- Næringen har tatt ansvar og endret bransjenormen for eiendomsmegling slik at boligkjøpere skal være sikret god informasjon, sier Kleppa.

Innskudd
Kommunaldepartementet vurderer nå å lovfeste et krav til minimumsinnskudd. Slik kan man sikre at flere som ønsker å kjøpe boliger i lavinnskuddsborettslag, blir kredittvurdert fordi de må låne penger til innskuddet i en bank.

- Jeg vil nå følge situasjonen framover nøye, og vurdere om det er behov for flere tiltak enn de vi allerede har sett i gang. Jeg vil også be Husbanken følge nøye med på situasjonen i borettslagene de har finansiert og gjøre det de kan for å finne gode løsninger om det oppstår problemer, sier Kleppa.