Enova-strid bilagt pris 990.000 kroner

De stridende parter i statsforetaket Enova - styret og Husforeningen - har inngått en avtale som innebærer at de avblåser den langvarige konflikten mellom ledelse og ansatte.

Den har dreiet seg om arbeidsmiljøet og varslingssaken i selskapet. Som en del av avtalen går styret med på at Enova utbetaler 990.000 kroner til Husforeningen for å dekke advokatutgifter og andre utgifter i forbindelse med striden.

Konflikten i Enova ble kjent for offentligheten da selskapets tidligere administrerende direktør, Eli Arnstad, i november 2007 trakk seg fra stillingen på grunn av påstander om mobbing. Enova arbeider for fremme av energisparing og miljøvennlige energikilder, og disponerer og fordeler store statlige midler til slike tiltak.

- Ikke påvist mobbing
Avtalen, som er datert 21. november 2008, viser at partene er blitt enige om å være uenige om grunnlaget for konflikten. I ett av avtalens ni punkter erkjenner styret at arbeidsmiljøundersøkelsen utført av Arbeidsmiljøinstituttet sommeren 2007 ga grunnlag for varsling om arbeidsmiljøproblemer i selskapet.

«Styret konstaterer imidlertid at det ikke er påvist at tidligere administrerende direktør har gjort seg skyldig i mobbing eller trakassering av ansatte i Enova SF», heter det videre.

Neste setning i avtalen inneholder Husforeningens versjon, som går ut på at Husforeningen ikke deler styrets oppfatning vedrørende påstandene om mobbing og trakassering - og at alvorlige arbeidsmiljøproblemer over tid ikke har vært håndtert av ledelsen.

- Sluttstrek og arbeidsro

Styret og Husforeningen sendte torsdag - to måneder etter avtalens dato- ut en felles pressemelding. Der skriver de blant annet: «Avtalen setter sluttstrek for saken og gir arbeidsro for de ansatte og ledelsen, som nå kan konsentrere seg fullt og helt om det viktige oppdraget selskapet har.»

Avtalen er underskrevet av fungerende styreleder Eimund Nygaard og fire representanter for Husforeningen.

Kommunikasjonsansvarlig i Enova, Bård Bjerkaker, opplyser til NTB at styreleder Jørn Rattsø hadde studiepermisjon og var i USA da avtalen ble underskrevet. Dette er årsaken til at styrelederen ikke har underskrevet avtalen.