Fiskefabrikk i Barentsburg

Russerne har ikke skrinlagt planene om å bygge et fiskemottak i den russiske bosetningen Barentsburg på Svalbard.

Lederen i den russiske fiskerikomiteen sier at prosjekteringen skal være ferdig i år. Under et besøk i Murmansk tirsdag lanserte fiskerikomiteleder Andrej Krajnij på nytt planene om fiskemottak i Barentsburg.

- Et fiskemottak vil gjøre det lettere for russiske fiskefartøy å levere fangst, ettersom det bare er en time å gå fra fiskefeltene til Barentsburg. Mottaket vil også sikre sysselsetting for russere i Barentsburg, sa Krajnij ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Tilbakegang
I flere år har det vært antydet at russerne kan komme til å bygge et mottak i kullgruvebyen Barentsburg som har opplevd kraftige nedgangstider. Du skal ikke mer enn et par tiår tilbake før det var flere russere enn nordmenn på Svalbard. Russerne la ned gruvesamfunnet Pyramiden i 1998. Bosetningen i Barentsburg er siden da redusert fra mer enn 2,000 til knappe 500 innbyggere.

Kullreservene det driftes på i Barentsburg er snart tomme, og russerne har ikke klart å realisere planene om ny gruvedrift i Colesbukta. En rekke initiativ som å satse på forskning, turisme, bygge flyplass - og fiskemottak - har så langt ikke blitt mer enn planer.

Markerte seg
For snart to år siden blåste president Vladimir Putin nytt liv i den russiske Spitsbergenkommisjonen med toppembetsmenn og politikere. Under ledelse av daværende visestatsminister Sergej Narysjkin besøkte den tyngste russiske kommisjon noen gang Svalbard.

De tilbrakte noen timer i Barentsburg, og besøket ble tolket som et sterkt signal om at russernes oppmerksomhet og ønske om tilstedeværelse på Svalbard er økende. Men i de 14 månedene som har gått siden besøket, har ikke nye initiativ materialisert seg.

Ikke før mannen, som er satt til å rydde opp i en skakkjørt russisk fiskerinæring, tirsdag konkretiserer planene om fiskemottak.

Nordmenn bygger
BarentsObserver siterer RIA Novosti prosjekteringen av den nye fiskeindustrien skal være ferdig i løpet av 2009. Krajnij sier det er norske «spesialister» som skal bygge anlegget. Dette fordi det er lettere for norsk fiskeindustri å følge den strenge miljølovgivningen på Svalbard.