Dyrere husleie for leietakere

Husleien for en ettroms leilighet er i gjennomsnitt steget 9,6 prosent i løpet av det siste året. Studentene er bekymret over økningen i utleieprisene.

Husleien for utleieboliger steg i gjennomsnitt med 5,7 prosent fra fjerde kvartal i 2007 til fjerde kvartal i fjor. Ettromsleiligheter har steget mest, og gjennomsnittlig månedsleie var 4.291 kroner i fjerde kvartal i 2008.
Studentorganisasjonene frykter at studenter blakker seg på leiemarkedet.

- Disse tallene viser at det blir trangere og trangere å være student i Norge, sier Øistein Svelle og Ingvild Reymert, ledere av de to største studentorganisasjonene i Norge, Studentenes Landsforbund og Norsk Studentunion.

Økningen er minst for toroms boliger, som steg med 4,2 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå. For større boliger var det fireroms boliger som økte mest. Her var veksten på 5,9 prosent i perioden.

Det er store regionale forskjeller for nivået på husleie. Leietakere i Oslo og Bærum må ut med mest, med en gjennomsnittlig utleiepris på 7.000 kroner. I spredtbygde strøk var husleien vel 3.000 kroner lavere.

De to studentlederne krever at regjeringen legger opp til bygging av flere studentboliger i tiltakspakken som legges fram neste mandag.