Enorm betydning for forbrukerne

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon mener avgjørelsen i Bankklagenemnda er en enorm seier for klageren og prinsipiell for alle som har investert i lånefinansierte spareprodukter.

- Dette er den største saken vi har sett, målt i økonomisk omfang. Avgjørelsen er derfor av enorm betydning for de forbrukerne som har tapt penger på slike investeringer, sier Bjørn Erik Thon.

Nemndas flertall mener to såkalte strukturelle spareprodukter hos DnB NOR ble markedsført med en urealistisk forventning om høy avkastning. Den aktuelle klageren mente spesielt ett lånebasert produkt var konstruert og i realiteten innebar en forventning om tap.

Ifølge flertallet i nemnda har banken opptrådt i strid med «god bankskikk». Den aktuelle kunden har nå krav på å få dekket sitt tap. Norske bankkunder anslås å ha tapt rundt 14 milliarder kroner på slike investeringer og Forbrukerombudet forventer nå at alle banker rydder opp.

- Jeg forventer nå at bankene tar ansvar og betaler tilbake penger som forbrukerne har tapt på tilsvarende spareprodukter som i denne saken, sier Thon.