Boligbyggingen ned 40 prosent

Tall fra Boligprodusentene viser at det i fjor ble igangsatt kun 17.410 boliger som er en nedgang på vel 40 prosent sammenlignet med 2007.

- Dette er like lave tall som i kriseåret 1992 når det justeres for befolkningsutviklingen, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som står bak prognosen i samarbeid med Prognosesenteret.

Boligbyggingen opplevde en dramatisk nedgang i fjerde kvartal i fjor. Igangsettingstallene falt med 56 prosent sammenlignet med samme kvartal året før, mens salget stupte med hele 65,5 prosent.

Forlenger man trenden i fjerde kvartal for inneværende år vil boligbyggingen i 2008 falle til 13.000 boligenheter.

- Det betyr at skjer det ikke noe innen boligmarkedet i inneværende år, vil vi få en boligbygging på et så lavt nivå som vi ikke har sett maken til i moderne tid, kommenterer Jæger.

Boligprodusentene har på grunn av krisetidene etablert et bransjebarometer som bygger på ukentlig innrapportering fra medlemsbedriftene. Disse viser at andelen som opplever stopp på grunn av manglende finansiering igjen viser en liten økning etter å ha vært synkende på de siste målingene før nyttårsskiftet. Realiteten er at det fortsatt er flere boliger som blir stoppet på grunn av manglende finansiering enn antall boliger som blir solgt.

I uke tre i år ble flest boliger (38 prosent) stoppet fordi kunden ikke oppnår byggelån i privat bank, mens omlag en tredjedel ble stoppet på grunn av manglende mellomfinansiering.

- Finansiering fremstår fortsatt som et betydelig problem for bransjen kunder og må løses før markedet kan fungere normalt igjen. Det betyr at de private bankene er jokeren for om markedet skal snu. Derfor oppfordrer vi myndighetene til å komme med en bankpakke som er innrettet slik at det private bankvesenet igjen kan øke utlånene til boliger, kommenterer Per Jæger.