Venter kraftig økonomisk nedtur

Økonomien i de 27 EU-landene vil krympe med 1,8 prosent det kommende året, ifølge nye prognoser fra EU-kommisjonen.

Kommisjonen la mandag fram nye prognoser hvor den strammer kraftig inn på utsiktene den la fram i november. Den gang spådde Kommisjonen en økonomisk vekst på 0,2 prosent i BNP i år.

Nedturen skyldes at realøkonomien for alvor vil merke følgene av finanskrisen, nedgangen i verdenshandelen og vareproduksjonen og korreksjoner i boligmarkedet, heter det fra Kommisjonen.

Svak oppgang neste år
Statlige krisepakker vil imidlertid lette noe på situasjonen og Kommisjonen ser for seg ny vekst på slutten av året. Dette vil deretter resultere i en samlet vekst på 0,5 prosent i 2010, spås det.

- Tiltakene for å stabilisere finansmarkedene, lettelsene i pengepolitikken og de økonomiske kriseplanene vil legge et gulv under nedgangen i år og skape forhold for en gradvis oppgang i andre halvdel av 2009, sier EUs finanskommissær Joaquín Almunia.

Han understreker samtidig at det er avgjørende at de statlige inngrepene i markedene bare er midlertidige og at de må falle bort når situasjonen igjen normaliseres.

Ifølge prognosene opplevde EU i 2008 en samlet vekst i BNP på 1 prosent, men i tredje kvartal var den en nedgang på 0,2 prosent, noe som fortsatte det neste kvartalet. Dermed var resesjonen et faktum i EU-økonomien.

Arbeidsløsheten stiger
Arbeidsløsheten var på full fart oppover i andre halvdel av 2008 og Kommisjonen regner med at den vil fortsette å stige i 2009. Unionen vil miste rundt 3,5 millioner jobber i løpet av året, noe som vil bringe den samlede arbeidsløsheten opp i 8,75 prosent, heter det i prognosene. For eurolandene vil situasjonen være enda litt verre, med en arbeidsløshet på 9,25 prosent.

Samtidig regner Kommisjonen med at arbeidsløsheten vil øke ytterligere i 2010.

Som følge av nedturen og økte offentlige utgifter vil det samlede budsjettunderskuddet for EU-landene dobles i 2009, til rundt 4,5 prosent av BNP.

Samtidig vil inflasjonen stupe fra 3,3 prosent i 2008 til 1,2 prosent inneværende år.