Veidekke tok rekorden

Veidekke Spesialprosjekt mener de har slått AF Anleggs rekord i tunneldriving.

Fakta:

* Kjøsnesfjorden Kraftverk er et utbyggingsprosjekt for vannkraft i Jølster i Sogn og Fjordane. Prosjektet tar sikte på å utnytte noe av vannet som renner fra fjellene rundt Kjøsnesfjorden.
* Veidekke Spesialprosjekt bygger Kjøsnesfjorden Kraftverk i totalentreprise for Kjøsnesfjorden Kraftverk AS (Sunnfjord Energi, BKK og grunneiere.)
* Kontrakten, som ikke inneholder elektromekaniske entrepriser, er på cirka 500 millioner kroner.
* I prosjektet drives det blant annet 21,5 kilometer tunnel fra 37 til 16 kvadratmeter, det etableres 12 bekkeinntak som alle ligger i rundt 1000 meters høyde og det bygges to fyllingsdammer med asfaltkjerne.
* Etter planen skal verket være i drift i juli 2010 med en årlig produksjon på 247 millioner KWh.

Det er under byggingen av Kjøsnesfjorden Kraftverk i Jølster i Sogn og Fjordane at Veidekke fikk opp et rekordtempo på tunneldrivingen. På en uke ble det drevet 175,8 meter tunnel på en stuff. Det er knappe 10 meter mer enn verdensrekorden AF Anlegg annonserte i forbindelse med Sauda Hydropower-prosjektet.

39 salver
Veidekkes anleggsleder Ole Morten Okkenhaug forteller til Byggeindustrien at det først var på torsdagen i rekorduken at de bestemte seg for å prøve å slå AF Anleggs 165 meter fra Sauda.

- I løpet av uken skjøt vi 39 16-fots salver med en brytning på cirka 4,5 meter per salve. Tunnelen er på 16 kvadratmeter, forteller Okkenhaug.

Det er vel kanskje ikke så overraskende at fjellforholdene var bra under Veidekkes rekorduke.

- Det var minimalt behov for bolting, sier Okkenhaug.

Mye må stemme
Det er liten tvil om at det er flere faktorer enn fjellet som må spille på lag for å få opp et slikt drivetempo. Motiverte arbeidere er så klart viktig. Okkenhaug legger ikke skjul på at de har måttet benytte seg av noen timer av den tilgjengelige tiden utover ordinær arbeidstid for å klare rekorden.

- Jeg mener også at denne rekorden mer eller mindre er et resultat av vårt fokus på innvolverende planlegging. Vi kjører en del forbedringsmøter der alle får komme med innspill for eksempel på hvordan man kan forbedre produksjonen. Det tror jeg vi tjener på, sier han

Optimalt utstyr
Veidekkes anleggsleder understreker også viktigheten av å ha utstyr som fungerer optimalt.

- Vi har skaffet oss utstyr som er tilpasset småkvadratstunneler, sier Okkenhaug.

På rekordstuffen benyttet Veidekke seg av en Atlas Copco M2 rigg og på utkjøring av masser har Veidekke for første gang prøvd ut små dumpere fra den tyske produsenten Hermann Paus Maschinenfabrik. I tilegg disponerer prosjektet en dumper fra Hydrema. På lasting benytter Veidekke seg av en Schaeff ITC 312 H3.

- Paus-dumperne har vært et vellykket valg. Det er maskiner som til tross for sin størrelse tar et bra volum på 12-13 kubikkmeter, sier han.

Okkenhaug presiserer at det kan gå hardt utover utstyret ved denne type rekordforsøk, og det kan igjen påvirke påfølgende ukes produksjon.

- Vi hadde 102 meter på denne stuffen uka etter og klarte oss derfor bra. De siste ukene har vi ligget på 105 meter i snitt, forteller Okkenhaug.