Skanled skal stå ferdig i 2012

Skanled-rørledningen fra Kårstø til Sverige og Danmark skal videreføres uten et separasjonsanlegg for utskillelse av våtgass på Rafnes. 

Olje og energiminister Terje Riis-Johansen opplyser til NTB at Gassco vil ha en plan for Skanled-utbyggingen klar til 1. april i år. En stortingsproposisjon for Skanled skal være på plass like over påske, og hele utbyggingen skal være ferdig i 2012.

Usikkerhet fjernet
Usikkerheten rundt gassrør og separasjonsanlegg for etan som har vært i Bamle, ser ut til å være fjernet.

Løsningen går ut på at Yara tar i bruk naturgass fra den nye gassrørledningen Skanled, mens det britiske selskapet Ineos, som eier petrokjemianleggene i Bamble, får etan fra Yara når den 700 kilometer lange rørledningen fra Kårstø til Jylland i Danmark er ferdig.

Partnerskapet i Skanled har etter dette besluttet å videreføre prosjektet uten et separasjonsanlegg for utskillelse av våtgass på Rafnes.

– Det blir rett og slett gjort en slags rokade mellom de to selskapene, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) til NTB.

Usikre kostnader
Statsråden presenterte løsningen på en pressekonferanse hos Yara i Herøya industripark i Porsgrunn onsdag.

I Gassco får NTB opplyst at kostnadene med prosjektet foreløpig er usikre. Selskapet forventer at kostnadene vil gå noe ned, sammenholdt med det som tidligere har vært skissert.

– Skanled-prosjektet er komplisert, og det gjenstår fortsatt utfordringer før prosjektet kan realiseres, sier direktør Thor O. Lohne i Gassco.

Han opplyser at det tyske selskapet Verbundnetz Gas (VNG) vurderer å gå inn med en eierandel på 10 prosent i Skanled, tilsvarende Hafslunds tidligere eierandel.

– Avklaringen for Rafnes og VNGs varslede inntreden i prosjektet bidrar til å redusere risikoen, sier Lohne.