Kan ikke innfri alle forventninger

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) varsler at regjeringen ikke kan innfri alle de ønsker om krisepenger som kommunene har sendt departementet. 

Kleppa ble utfordret til å avsløre litt om innholdet i krisepakken i Stortingets muntlige spørretime onsdag. Hun tok ikke opp hansken. Det eneste hun med absolutt sikkerhet kunne bekrefte, var at pakken kommer mandag 26. januar, noe som har vært kjent lenge.

– Verken omfanget eller innretningen er endelig fastlagt. Men kommunene skal være en betydelig samarbeidspartner. Vi har fått mange innspill, og det foreligger mange gode planer. Men vi kan ikke innfri alle forventninger, sa kommunalministeren.

KrFs Bjørg Tørresdal ønsker velkommen en opprustning av skoler og omsorgsbygg for milliarder av kroner, men vil også at tiltakspakken skal ha en klar og tydelig grønn profil.

– Staten må ikke kreve betydelige egenandeler fra kommunene for at bidragene blir utløst. Tvert imot, vi må øke kommunenes frie inntekter. Det kan ikke bli slik at kommunene først blir tvunget til å si opp lærere og helsearbeidere på grunn av inntektssvikt, for deretter å gjeninnsette de samme på statlige tiltaksplasser, sa Tørresdal.