- Tomme hus får fuktskader

Skal du kjøpe en bolig som har stått tom en tid, bør du finne ut av hvordan den er blitt ivaretatt.

Mange boliger som stenges av, blir så å si hermetisk lukket. Det er helt feil fremgangsmåte, advarer boligekspert. På kort tid kan skadene bli store.

- Vi ser ofte boliger som har fått skader fordi de har stått helt avstengt. Lufteluker lukkes og oppvarmingen skrus ned til et minimum. Slike forhold gir gode vilkår for muggvekst, sier Stein Norstein i Anticimex, som blant annet har skadesanering som spesialitet.

Struper huset

Anticimex inspiserte nylig et hus som hadde stått tomt i et år med lukkete ventiler.

- På denne korte tiden er huset blitt skadet av muggvekst. Innvendige vegger må byttes, og skadene kommer kanskje opp mot hundre tusen kroner, sier Norstein.

Når lufteventilene lukkes, strupes den naturlige luftgjennomstrømningen i huset, og luften som er der stenges inne.

- Når temperaturen så senkes til et minimum, reduseres den innestengte luftens evne til å holde på fuktigheten. Kald luft klarer ikke å holde på like mye fuktighet som varm luft. Resultatet er at vegger og andre kalde steder blir fuktige, sier Norstein.

Får dårlige råd

Når en bolig går til tvangssalg, er det namsfogd, politi eller bank som stenger boligen. I arveoppgjør overlates ansvaret til en bobestyrer, ofte en advokat.

- Ikke alle som stenger av hus vet hva som er riktig fremgangsmåte. En boligeier som skulle være borte en lengre periode, fikk beskjed av kraftselskapet sitt om å slå ned varmen og stenge ventilasjonen. Heldigvis rådførte han seg med oss først, sier Norstein.

Også boligselgere som venter på bedre priser risikerer å gjøre samme tabbe. I gjennomsnitt tar det nå litt over halvannen måned å få solgt en bolig, men bak gjennomsnittet skjuler det seg tilfeller der boliger står tomme i lang tid.

For en selger er det viktig å huske at han står ansvarlig for boligen også underveis i salgsperioden, opplyser Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

- Meglerens oppgave er å være mellommann mellom kjøper og selger, ikke vaktmester, sier Roger Nyborg i NEF.

Åpne opp

Rådet til eiere av boliger som av forskjellige årsaker blir stående tomme over tid, er klart.

- La ventilene være åpne. Ta turen innom iblant om vinteren, kanskje hver annen eller tredje måned, og varm opp boligen slik at fuktigheten i luften reduseres, sier Stein Norstein i Anticimex.

Man skulle tro at hytter er særlig utsatt. Det er de ikke, ifølge Norstein.

- Hytter er som regel mer trekkfulle enn boliger. Dessuten er det mindre konstant fukt i dem. Det er gjerne færre folk tilstede og det dusjes ikke like mye, sier han.